akvarij

Thor amboinensis

Ovi male i lijepe kozice posve su miroljubive i mirne, te samim time idealne za mali, s pažljivo biranim stanovnicima napravljeni, reef akvarij.

Vizualno privlače svojim fluorescentno bijelim točkama po smeđe-crvenkastom ili zelenom tijelu (ovisno o varijetetu), te sa svojim nezgrapnim pokretima tijela gore-dolje, po kojem su i dobili nadimak "Sexy shrimp". U akvariju se presvlače jednom u 3 ili 4 tjedna, te nisu skloni naglom umiranju ako smo ih mirno i polako aklimatizirali.

Pri procesu aklimatizacije moramo im dopustiti da se polako naviknu na moguću promjenu saliniteta i pH u smislu izuzetno spore aklimatizacije(postoji i metoda gdje se kap po kap akvarijske vode pušta u vrećicu sa kozicama). Također ne toleriraju visoki sadržaj nitrata ili bakra u akvariju.

Nalaze u polipima anemona, gdje se znaju i hraniti mukusom anemone (ne ozljeđuju je), ali će rado pronaći zamjenu anemone (kao svog čuvara) u obliku euphyllie ili u mom slučaju plerogyre (Bubble koralj). Dapače, kod mene su i poslije naknadnog upoznavanja anemone odlučili zadržati svoje mjesto kraj bubble koralja.

Zbog svoje veličine vrlo lako mogu postati meta nekih agresivnijih riba (pseudochromisi, gramme, hawkovi) - stoga ponavljam - pažljivo birajte njihove sustanare. Nisu sramežljivi i ne boje se izaći na svjetlo, ali ako se stacioniraju pored nekog koralja najvjerojatnije će ondje provoditi cijelo svoje vrijeme, dok ne dođe doba hranjenja.

Svakako ih preporučam za svaki mirni reef akvarij i to u skupini većoj od 3 komada, u 100-litarnom akvariju

autor teksta: stina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Crustacea
Razred: Malacostraca
Podrazred: Eumalacostraca
Nadred: Eucarida
Red: Decapoda
Podred: Pleocyemata
Infrared: Caridea
Natporodica: Alpheoidea
Porodica: Hippolytidae
Rod: Thor
Vrsta: Thor amboinensis
Narodni naziv: squat anemone shrimp ( English )
Otkriven: De Man 1888
Porijeklo: Western Atlantic Ocean
Vrsta vode: slanovodna
Temperatura: toplovodna
Veličina / visina: 3cm
 

Izabrana riba:

  • Sciaenochromis fryeri


    Ribe Sciaenochromis fryeri nema puno u prirodnom staništu, iako je rasprostranjena po cijelom jezeru. Većina S. fryeri danas dolaze oko Likoma otoka i okolnih hridi. Južnu populaciju odliku ...

    » Sciaenochromis fryeri

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi