akvarij

Thayeria boehlkei

hokejka

Životni vijek: 3-5 godina
Stanište: Amazona,Peru i zapadni Brazil

Oblikom podsjeća na hokejsku palicu, pa otuda i naziv hokejka. Nazivamo je još i pingvin tetrom.

Nastanjuju podjednako i donje i gornje dijelove akvarija ali im je najdraža sredina. Najviše dolazi do izražaja ako ih držimo u jatima od 6 ili više jedinki, akvarij bi trebao biti najmanje 80 litara jer vole jače zasađene akvarije ali s puno prostora za plivanje. Relativno su mirne ribe i jako društvene.

Imaju pomalo neobičan način plivanja, lagano naginju glavu prema površini vode, često miruju na mjestu s povremenim trzajem tijela. Vole smrznutu i živu hranu, pahuljice, tubifex, ličinke malih kukaca,crve te rakove.

Hokejke su jako osjetljive na otrovne spojeve, posebice nitrate. Trebalo bi češće raditi izmjenu vode u akvariju kako bi one bile vesele i zdrave.
 Razmnožavanje:

Spol je gotovo nemoguće raspoznati. Ženke, kada su spremne za mrijest, imaju jako veliki trbuh zbog velikog broja jajašaca.

Mrijestiti ih trebamo u ovećem akvariju, voda bi trebala biti mekana i kiselkasta (pH 5.5), na dnu mekano bilje jer se za njega lijepe jajašca. Mrijest se obično odvija noću. Ženka polaže i do 1000 jaja. Nakon polaganja jaja, roditelje maknemo iz mrijesnog akvarija, tada bi se trebalo promijeniti dio vode zbog velike količine mliječi koje mužjak ispušta i zaprlja vodu. Malci se izlegnu za otprilike 24 sata, a nakon 4 dana proplivaju.

Mlade ribice bi se trebalo hraniti artemijom. Postotak preživljavanja malih hokejkica je dosta velik.
 

autor teksta: kikicaaa
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Thayeria
Vrsta: Thayeria boehlkei
Otkriven: Weitzman 1957
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22-26 °C)
Ph: 6,8-7,2
Veličina / visina: 8cm
Litraža: 80l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Synodontis angelicus


    Iako mirna riba, ne smije se kombinirati s manjim ribama jer će im postati ukusan obrok. Ovaj synodontis nije nimalo probirljiv što se hrane tiče i prihvatit će sve što mu ponudite. ...

    » Synodontis angelicus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi