akvarij

Testudo hermanni

Općenito:
Čančara je kopnena kornjača. U našim krajevima nekad je bila rasprostranjena u većini Hrvatske, dok se sad najčešće nalazimo u Dalmaciji. Kao ljubimci lako se drže, nema previše brige oko njih. Ne traže vodu, jedu sve voće i povrće. Čančare su spore i trome kronjače osim u vrijeme parenja kad će mužjak učiniti sve da dođe do ženke.
 
Prehrana:
Čančare nisu izbirljive. Jedu gotovo sve. Ličinke kukaca, gujavice, voće i povrće. OPREZ!!!Ličinke, kukce i gujavice im nemojte NIKAD davati, neka jedu ono što same ulove. Povrće i voće MORA bit sirovo, nezačinjeno i obavezno svježe.
 
Hibernacija:
Dolaskom jeseni i hladnijih dana kornjače se spremaju za hibernaciju. U prirodi iskopaju rupu od nekih 20-ak centimetara te hibernaciju provode u njoj. U zatočenistvu preporučujemo da ih stavite u pijesak. Nakon sto prestanu izlaziti odredite točno gdje su zakopane. Kad odredite na to mjestu stavite deblji sloj pijeska i slame (može i ličće) radi izolacije. Kornjača ugiba kad temperatura njenog tijela prijeđe -10c. Dolaskom toplijih dana izlaze na kopno, pa ako nisu u ograđenim provele hibernaciju pazite na njih jer bi mogle otići.
 
Ostalo:
Njihova nastamba treba biti smještena vani. U jednom kutu mora bit natkriven prostor da se mogu sakriti od sunca ili kiše. Pod krovom neka budu pijesak i slama, da se za hladnijih noći ukopaju. Slama nije nužna. Za vrijeme vrućih dana vole "tuširanja" mlakom vodom. Najbolje ostaviti vani u kanti da odstoji 2h radi optimalne temperature. Možete im staviti i neki "bazenčić" pa da se mogu kupati.
 
Čančare su zakonom zaštićena vrsta te je STROGO ZABRANJENO uzimanje iz prirode. Ukoliko želite čančare, kupite ih od uzgajivača.


Razmnožavanje:

Razmnožavanje:
Spol kod čančara je lako raspoznati. Ženke su obično veće od mužjaka, imaju ravan, gotovo izbočen donji dio oklopa, dok je kod mužjaka donji dio udubljen. Pare se početkom 5mjeseca. Mužjak zna biti vrlo nasilan prema ženki. Nakon parenja potrebno ga je odvojiti  kako bi ženka u miru snijela jaja. 
 
Ženka iskopa rupu u rahloj zemlji i snese 30-40 bijelih jaja veličine golubljih. Jaja se ne smiju dirati, već moraju ostati tako ukopana u zemlji. Inkubacija u idealnim uvjetima (mala vlažnost, 31°c) traje 3mjeseca. Nakon tog vremena mladi izlaze na površinu. Ukoliko se izlegnu u kopnenom kraju gdje nema močvarnih područja, šanse su im vrlo male za preživljavanje zime. Zato, ako ćete imati mlade, a ne živite na moru, stavite ih u neku kutiju s pijeskom i držite u kući na sobnoj temperaturi.
autor teksta: Marco01
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Testudines
Porodica: Testudinidae
Rod: Testudo
Vrsta: Testudo hermanni
Narodni naziv: Hermann's Tortoise ( English )
Otkriven: Gmelin 1789
Porijeklo: Europe & Northern Asia (excluding China)
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi