akvarij

Stenopus hispidus

Crvenoprugi koraljni rak

Crvenoprugi koraljni rak ili kozica čistač, lijepo je obojena morska životinja i vrlo omiljena i raširena među akvaristima. Pogodan je za život u akvarijima s koraljima i ostalim ribama jer je miroljubiv ali pod uvijetom da te druge ribe nisu agresivne jer bi mogao poslužit kao ukusan obrok. Uglavnom je bijela sa koraljno crvenim prugama na glavi, zatku i na dobro razvijenim kliještima. Ima 5 pari nogu uključujući i kliješta te 3 para vrlo dugačkih ticala. Ne podnosi druge kozice i s njima se bori oko teritorija.

Naraste otprilike 6-12 centimetara i mnogo je manji od ženke pa ga ona često nosi na leđima.

Način života:

Spada u najpoznatije stanovnike koraljnih grebena i slovi kao stručnjak za čišćenje nametnika s riba. To je neka vrsta simbioze to jest suživota od kojeg obje vrste imaju koristi (riba se otarasi parazita koji joj smetaju a kozica nadopunjuje prehranu) ali je ta simbioza privremena. Riba koja se želi riješiti nametnika ima poseban ritual i prva ga počinje tako da otvori usta i dopliva do kozice u kosom polozaju.

Mijenja okolop otprilike svakih mjesec do dva. U slučaji da je prije promjene oklopa ostao bez nekog uda on će se obnoviti pri sljedećoj promjeni oklopa.

Odrasle spolno zrele jedinke žive u paru pa se zato i preporuča kupovina para. U slučaju da se u akvariju nalaze dvije jedike istog spola borit će se i sukobljavat dok ne ostane samo jedna od njih što dovoljno govori o njihovoj teritorijalnosti.

Od predatora i neprijatelja skriva se u pećinama na grebenu i ispod koralja.

Hrana i način prehrane:

Nije zahtjevan i pojest će svu hranu koju mu ponudite, kupovnu, lignje, školjke, račiće. Još se hrani i sitnim morskim organizmima koje pobire sa koralja, kamenja ili dna i parazitima koje očisti sa riba (prema nekim istraživanjima riba koja je očišćena od parazita stvara sluz kako bi nagradila vrijednu kozicu).

Stanište: Široko je rasprostranjen pa ga se može naći u plićinama oko koraljnih grebena svih područja tropske klime od Antila pa sve do sjevernog otoka Novog Zelanda. Velike populacije žive na Australskom grebenu Great Barrier Reef. Najčešće živi na dubini do 30 metara.

Iskusni akvaristi napominju kako je ova kozica vrlo osjetljiva na nitrite i amonijak dok nitrati ne predstavljaju veliki problem, također je osjetljiva na promjenu saliniteta vode (te se preporuča kontrolirana priprema vode kod izmjene) kao i na nagle promjene temperature.

Zanimljivosti:

Tijekom čišćenja sa kliještima izvodi pravu predstavu koja podsjeća na “shadow-boxing” 
U srodstvu je sa pjeskorovkom Crangon-crangon koja je još poznata po imenu sjevernomorski rak ili granat
Na grebenu Great Barrier Reef-u u Australiji živi više od 250 različitih vrsta kozicaRazmnožavanje:

Jedinke su spolno zrele nakon godine dana starosti. Malo toga je poznato o ponašanju ove životinje u razdoblju razmnožavanja. Nakon parenja ženka odlaže jaja koja pričvrsti sebi na donji dio trbuha. Iz njih se razviju sitne ličinke koje slobodno plivaju u vodi i koje prolaze kroz nekoliko razvojnih stadija ( po nekim saznanjima tih stadija je 5).

autor teksta: Crazy-a3
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Crustacea
Razred: Malacostraca
Podrazred: Eumalacostraca
Nadred: Eucarida
Red: Decapoda
Podred: Pleocyemata
Infrared: Stenopodidea
Porodica: Stenopodidae
Rod: Stenopus
Vrsta: Stenopus hispidus
Narodni naziv: banded coral shrimp ( English )
redbanded coral shrimp, 'opae-huna ( English )
Otkriven: Olivier 1811
Porijeklo: Indo-West Pacific
Vrsta vode: slanovodna
Temperatura: toplovodna (23-28 °C)
Ph: 8-8.5
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Hippocampus

    (Morski konjici)


    19. ožujka se u nekim se zemljama – a među njima je i Hrvatska – obilježava Dan očeva. To nas je inspiriralo da objavimo tekst o morskim konjicima (rod Hippocampus), zaista jedinstvenim život ...

    » Hippocampus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi