akvarij

Steatocranus casuarius

lavlja glava

(steato-mast; crantus-glava)

Grba na glavi odraslog mužjaka sastavljena od masnoga tkiva, kao i žutosmeđa boja ovog ciklida podsjeća na lava i otuda naziv "lavlja glava". Prednja mu peraja služi za oslonac, a slabo razvijen plivaći mjehur govori nam o njegovim "plivačkim vještinama" - to je riba prilagođena kretanju po dnu, snažne tjelesne građe koja mu je potrebna da bi se održao u jakim strujama riječnih tokova Konga i sjeverozapadnog Zaira. Promatramo li ga dok pliva u mirnijim vodama, njegovi će nas pokreti podjećati na skakutanje, no pri jačim vodenim strujama njegova snaga dolazi do izražaja.

Nije zahtjevan što se tvrdoće vode tiče, no trebamo paziti na dovoljan, tj. pojjačan dotok aeracije - jer brzaci iz kojih potječe obiluju kisikom.

Pri nabavi, najbolje je kupiti jato malih riba. Treba im opskrbiti oveći duboki akvarij s dovoljno skrovitih mjesta.Razmnožavanje:

Steatocranus se razlikuje od većine ciklida jer ne kopa i ne čupa biljke, tako da se moze drzati i s diskusima - zbog svoje blage naravi i sposobnosti da živi u kiselim vodama. No, treba znati da, ako ih sržimo s ostalim agresivnim afričkim ciklidima, oni znajuuzvratiti istom mjerom!

Mrijest je relativna stvar i na njega je nemoguće uticati - može do njoga uopće ne doći, iako pripremimo sve potrebne uvjete.

Potrebna je pećina u kojoj mužjak proivodi vrijeme i čeka "svoj red", bez obira je li ženka spremna - što se lako uoči preko veoma izražene genitalne papile (legalice) i trbuha punog ikre. Nakon određenog vremena mužjak prušta ženku u pripremljenu pećinu. Nakon uparivanja poželjno je par s pećinom izloriati u manje akvarij, od oko 50 litara uz jaku aeraciju i strujanje vode gdje nakon nekoliko dana dolazi do mrijesta, tj. polaganja ikre na dno pećine. šenka polaze oko 30 jaja iz kojih se nakon nekoliko dana izvaljaju mladi koji relativno dugo svoju potrebu za unosom energije zadovoljavaju preko žumanjačke vrećice. Deseti dan oni proplivaju napuštaju sigurnost "roditeljskog doma". Tada ih možemo hraniti usitnjenim listićima ili artemijom, a roditelje vratiti u zajednički akvarij.

autor teksta: admiral
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Steatocranus
Vrsta: Steatocranus casuarius
Narodni naziv: African blockhead ( English )
Otkriven: Poll 1939
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24-28 °C)
Ph: 6.0 - 8.0
Veličina / visina: 12cm
Litraža: 200l
 

Izabrana riba:

  • Toxotes jaculatrix

    (riba strijelac)


    Živi u boćatoj vodi. Riba strijelac zadržava se ispod same površne vode zbog svog neobičnog načina prehrane. Hrani se kukcima - i to na način da, kada se kukac nađe na listu neke biljke ...

    » Toxotes jaculatrix

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi