akvarij

Sparus aurata

Orada

„U pol marca sipa i komarca" - stara poznata izreka dalmatinskih ribara. Svatko tko se imalo razumije u more, ribe i ribolov reći će za podlanicu da je to najplemenitija riba našeg mora! Orada se smatra kraljicom svih riba (njeno veličanstvo). Nije poznato tko joj je udijelio takve atribute, ali s pravom joj je to rekao - po sljedećem opisu ćete shvatiti zašto.

Narodni naziv: podlanica, lovratka, orada, komarča, zlatka, ovrata...

Opis:

Na glavi iznad očiju ima zlatnu boju u obliku polumjeseca, što podsjeća na kraljevsku krunu. A i svojim ponašanjem podlanica djeluje otmjeno (kraljevski).

Podlanica je riba ovalna, u boku stisnuta i cvrsta tijela, na kojem se posebno ističe velika i robusna glava s jakim čeljustima i razvijenim zubalom. Ima snažan rep koji joj omogućava brzo plivanje. Boja podlanice je zagasito-modra, po boku sivo-srebrna, a s donje strane sivo-bijela. Na obje strane glave ima crnkaste mrlje i rumenilo na škržnim zaklopcima, a po tijelu uzdužne smeđe i smeđo-zlatne pruge. Naraste maksimalno do 60 cm dužine i 10kg težine.

Prehrana i područja u kojim obitava:

Pjeskovita i pjeskovito-ljušturasta dna, pozicije su iznad kojih se podlanica najčešće zadržava iako je praktički možemo naći uz obalu, ali ne i na udaljenim brakovima i veliki dubinama. Obitava na dubinama između 5-10 m, a ispod 50 m nikad ne zalazi. Najgušća su joj naselja na područjima bogato naseljenih školjkama.

U Hrvatskoj obitava u području Istre , velebitskog kanala, Dugog Otoka, Vira i Kornata.

Hrani se školjkama, puževima i rakovima, ali isto tako glavonošcima, ježevima, odbačenim ribljim glavama, utrobama, crvima, i ostacima ljudske hrane (zamislite koje smeće ona jede, a koliko košta).

Snažna čeljust i zubi omogućuju joj da lako drobi školjke, a posebna su joj poslastica dagnje (zato ih kod mene u vikendici ima puno). Voli jako ježeve koje svojom gubicom bez problema razbija. A bilo je slučajeva da tražeći hranu glavom prevrće kamenje..Razmnožavanje:

Zanimljivosti: Orada spada u ribe koje mijenjaju spol. Rađa se kao mužjak koji postiže spolnu zrelost s težinom od pola kilograma. Nakon prvog mrijesta, orada mijenja spol i do kraja života je ženka. A mrijesti se od polovice jeseni do polovice zime.

autor teksta: TONČI
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Percoidei
Porodica: Sparidae
Rod: Sparus
Vrsta: Sparus aurata
Otkriven: Linnaeus 1758
Vrsta vode: slanovodna
Temperatura: hladnovodna
Veličina / visina: 60cm
 

Izabrana riba:

  • Lepomis gibbosus

    (sunčanica)


    U europske vodotoke unesena krajem 19. stoljeća iz Sjeverne Amerike. Vrlo brzo se proširila i danas naseljava gotovo sve vodotoke jadranskog i dunavskog sliva. Osobito je brojna u plićim priobalnim ...

    » Lepomis gibbosus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi