akvarij

Pterophyllum scalare

skalar

IZGLED

Skalari spadaju u ciklide iako se to na prvi pogled ne bi reklo. To je riba specifičnog izgleda, obično viša nego duža, koja naraste poprilično velika (tijela veličine do 25 cm), te je za njezino držanje potreban veći akvarij (barem 100 l), no što je još bitnije, da je akvarij što dublji (najmanje 40 cm) kako bi riba mogla lakše plivati kad naraste. Taj ovalni i izuzetno tanki oblik prilagodba je kojom se u prirodi skrivaju među lišćem i iz zasjede vrebaju manje ribice.
Skalar je jedan od triju vrsta pripadnika roda Pterophyllum:


P.altum (Pellegrin 1903), Orinoco River J. Amerika P. dumerilii (Castelnau 1855), Amazona
P. scalare (Liechtenstein 1823) and P. dumerilii (Castelnau 1855), Amazona

Postoje mnoge varijacije boja: mramorni, crni, bijeli, prugasti, koi ... Mogu imati kratke, ali i jako dugačke peraje (šlajer varijateti).

NAVIKE

Dok su manji nisu "opasni" za druge ribe, no kada narastu, manje ribe mogle bi postati plijen velikom skalarima.

Najbolje ih je držati s nekim miroljubivim sporim ribama. Brze ribe ih nerviraju, grickaju im peraje, te se skalari počinju skrivati, odbijati hranu, a na kraju uginu.

VODA

šlajerU prirodi žive u mekanim, kiselim vodama Amazone, no lako podnose i naše tvrde vode jer su ovdje već generacijama.

Jako su osjetljivi na nitrite i amonijak pa ih stavljanje u nedovoljno zaciklirani akvarij dovodi do brzog uginuća.

Za razmnožavanje ipak preporučamo mekšu vodu, iako će se neki skalari mrijestiti i u tvrdim vodama, ikra vjerojatno neće biti oplođena.

 Razmnožavanje:

Kao i kod većine ciklida, M skalar ima karakterističnu grbu na glavi gledajući ga iz profila, a spolni mu je organ manji i tanji no u ženke.
Ali to su toliko male razlike da ih ni iskusni uzgajivači ne mogu lako odrediti. Tijekom mrijesta lako je uočiti razliku jer se jasno vidi ženka kako liježe i mužjaka koji oplođje ikru.

Monogami su, tj. nema nekih grupnih mrijestova ni promjene partnera, iako im se zna dogoditi "zahlađenje" godinama prema partneru (kao da je Fromm prema njima opisivao onih - ako me sjećanje služi - 7 razina ljubavi) . Imala sam ja jedan takav primjer, dobila sam ih rasparene i nakon cca mjesec dana kod nas su se pomirili. Bračna svađa trajala je ukupno oko 3 mjeseca, mislim.

Skalari se mrijeste u prosjeku 2-4 puta mjesečno. Ovo dolje su naše bilješke prvog mrijesta. No prije bih napomenula jednu zanimljivost: Ako nema mužjaka u akvariju, dvije će ženke ipak polagati jaja. Dakle, ako imate problem s neoplođenom ikrom, velika je vjerojatnost da se radi o dvije ženke.

Petak, 25. travnja
kupili smo mladi "bračni par" kojem je dan prije bio prvi mrijest. šivjeli su u zajedničkom, neuređenom (rasplodnom) akvariju od cca 60 l i izmrijestili se po staklu.

Došli doma, stavili ih u tvrdu vodu temp.25°C, same u 30l

Subota, 16. travnja
zamjenili 50% vode mekšom vodom (50% iz RO uređaja i 50% vodovodne koja je odstajala 1 dan i grijana s grijačem na 25š?C) i dali im smeđu pločicu za polijeganje ikre.Da probam Toceovu foru: vi ste budale. To je bilo kakva plastična pločica koja se objesi o rub akvarija kako bi se jako mogla izvaditi u namjeri izolacije ikre jer ih brižni roditelji ipak previše pojedu. To čine gotovo svi mladi parovi

četvrtak, 21. travnja
ujutro smo primjetili da su golupčići počeli čistiti pločicu. čupkali su ju, par trenutaka mužjak, pa ženka, i tako naizmjenice. U 16 i 30 h ikra je bila polijepljena po pločici u pravilim okomitim linijama. Ona bijela je neoplođena.

Po našoj procjeni moglo je biti oko 500 jajašaca. Navečer oko 20:00 sati pločicu smo prebacili u drugi 30l akvarij s vodom istih parametara kao i u mrijesnom, te je uključena pumpica za zrak s rasprišivačem ispd pločice i kapnuto je 30 kapi mycopura.


Ikra je promjera cca 1,5 - 2 mm i prozirna je

Nedjelja 25. travnja
Mali skalari su se počeli izlijegati, odnosno jajašca su dobila repiće.

Ponedjeljak 26.travnja
Skalarčići su se odlijepili od pločice i popadali po dnu akvarija. Stavili smo jajašca artemije na pripremu. Artemija se izlegne nakon otprilike 48 sati, za koliko će svi malci već proplivati po akvariju.

Srijeda, 28. travnja
Malci pomrli, nepoznat uzrok. Nisu ni proplivali. čekamo sljedeći mrijest, pa ispočetka. Događa se.

Nakon nekoliko neuspjeliš pokušaja otkrili smo da je probjem u paru a ne u nama. Naime, nabavili smo u međuvremenu još 3 para i svakome od njih malci rastu odlično. Radi se najvjerojatnije o genetskoj greškici preosjetljivosti malaca, pokušali smo s:

 

 • pojačanom dozom mycopura
 • bactopurom
 • potpuno RO vodom
 • potpuno tvrdom vodom
 • miješano
 • dodavanje geomycina u vodu
 • roditeljska voda
 • čista voda
 • ostaviti s roditeljima (sve uvijek pojedu)

...i ništa.

Inače pričekamo još nekoliko sati po završetku mrijesta, pločicu i stavimo ju u zaseban akvarij s aeracijom pod njom i zamračimo ga. Svjetlost pospješuje razvoj plijesni, dakle, bit će veći postotak razvijenih jajašaca.

OPIS POLIJEGANJA IKRE


Sam čin mrijesta, uz koriće i borca, meni je najzanimljiviji od svih riba. Najprije par dan prije tu i tamo malo počupniu pločicu u namjeri da ju očiste i pripreme za polijeganje jajašaca. Dan prije intezivno ju čiste, zajedno. Taj dan izgledaju poput neurotičnih luđaka, koliko ju žustro čiste.

Zatim ženka par puta "isproba", tj. prođe pločicom bez polijeganja, valjda da provjeri čistoću ili faktor ljepljivosti. Onda započinje. Tijelom priljubljena uz pločicu plazi po njoj odozdo prema gore i ostavlja tako jedan po jedan red ikre. Neki parovi nam prekrasno slažu u stupce, dok neki to postave bez reda i smisla.

Nakon svakog nizanja mužjak svojim spolnim organom prelazi preko svakog pojedinog jajašca i oplođuje ga. Sam čin traje cca 2 sata.

Mrijest se odvija svakih tjedan dana, pretežno pred kišu i/ili promjenu vode. Najsigurniji smo kad se poklopi oboje.

Zanimljivost: jednom smo paru kojem uvijek dajemo smeđu pločicu dali crnu. Taj su se pur izmrijestili po cjevčici za zrak. Drugi se parovi, koji su ju dobivali otrve, nikada nisu bunili.

MLAđ
Neko vrijeme mlađ uopće ne sliči na skalare, već na neke glavate gupije. Tek nakon više dana počinju se nadzirati oni skalarima karakteristične peraje

NAkon 36h ikra počinje dobivati repiće i po pločici se vide kako se trzaju.
Tako su još 5,6 dana kada počinju padati na pod. Onda se vidi kako je svaki skalarčić zalijepljen u povećoj grupici. 7. dan proplivaju. To je prekrasno za vidjeti jer plivaju karakteristično, poput oblaka u spomenutim grupicama.

Tijekom sljedeća 3 dana sve se više skalarčeka odljepljuje, grupice su sve manji i hranjenje artemijom započinje.

Jako je važno redovno, svakodnevno usisavati pod. Ja to činim komadićem cjevčice za zrak jer je dovoljno uska da ne usisa malce (slabi pritisak, ne povuče ih i oni se mohu maknuti), a opet dovoljno velika i jaka da usiše otpad i mrtve.

Malci brzo rastu i s obzirom na veliki broj (cca 100) ubrzo im treba veći akvarij. Mi se služimo 10 l za početak jer im je lakše do hrane, a onda ovisi o broju, u 30 ili 60l

NASLJEđIVNJE:

Traži se Uparuju se: % dobivenih varijacija
     

Black Lace (BL)
S X B = 100% BL
BLxBL = 25(S) : 50(BL) : 25(B)
B X BL = 50(B) : 50(BL)
 
Zebra (Z)
Z(c) X Z(c ) = 75(2) : 25(S)
     

Black (B)
S X B = 25(S) : 50(BL) : 25(B)
B X BL = 50(B) : 50(BL)
B X B = 100
 
Ghost (GH)
BU X S = 100 (GH)
     

Marble (M)
M(a) X S = 100
M X M = 100
 
Blushing (BU)
BU X BU = 100 (BU)
     

Chocolate (C)
SM X SM = 25(S) : 50(SM) : 25(C)
  Veil (V)
bilo koji X V = 50:5(v)
     

Smokey (SM)
S X SM = 25(S) : 50(SM) : 25(C)
SM X SM = 50(S) : 50(SM)
S X C = 100
  Super Veil (SV)
V X V = 25(nomal): 50(V): 25(SV)

*a= Marble iz križanja M i M
b*= V dominantan gen
c*= zebra iz kombinacije S i Z

silverSunset Blushingkoi

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Pterophyllum
Vrsta: Pterophyllum scalare
Narodni naziv: angelfish ( unspecified )
freshwater angelfish ( unspecified )
angelfish ( English )
freshwater angelfish ( English )
lesser angelfish ( English )
Otkriven: Schultze in Lichtenstein 1823
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, porječje Amazone
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (25-30 °C)
Ph: 4.8-6.2
Veličina / visina: 20cm
Litraža: 100l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

 • Aphyosemion gabunense


  Sve Aphyosemion (killifish) vrste dolaze iz središnje i zapadne Afrike i prelijepih su boja - većina ima intenzivno obojan vrh i dno repova. Aphyosemion gardneri, Aphyosemion australe i A ...

  » Aphyosemion gabunense

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi