akvarij

Pholidichthys leucotaenia

Zanimljiva riba koju "guraju“ u gobyje i blennyje, a u stvari su vrsta iz sasvim treće porodice. Popularno ih zovemo  Engineer ili Convict Goby - prvi naziv jer  promijene izgled akvarija (naročito ako kamenje nije postavljeno na dno) premještanjem pijeska, kamenčića, školjkica i sl. Drugi su pak naziv Convict (Robijaš) dobili zbog šara na tijelu koje podsjeća na prugasta robijaška odijela.

Convict je izuzetno otporna riba, pa će u slučaju "katastrofe“ u akvariju biti vjerojatno i jedini preživjeli. U vrijeme hranjenja ne “kasni za stol“, a prihvaća svaku hranu. Uvođenje nove vrste hrane se svodi na to da im se ponudi, a oni je prihvaćaju bez pogovora.  Jedu ono što im stane u usta, pa će manji račići (gamarusi, copepodi, decapodi) kao i riblja mlađ, biti pojedeni.

Za tri primjerka je poželjno imati akvarij od 400 litara. Začudo, bez obzira na veličinu, riba je izuzetno miroljubiva (prema drugim ribama), ali je isto tako zanimljivo da niti druge ribe ne "doživljavaju" Convicta kao prijetnju ili smetnju u akvariju (čak niti Damseli). Preporučam ga svakom tko ima dovoljno kamenja sa pećinama u kojima se voli skrivati, ali uz najozbiljnije upozorenje: Kamenje mora biti postavljeno na tvrdu podlogu i stabilno složeno (ako je moguće i povezano).

Razmnožavanje:

Mogu se razmnožavati u akvariju. Ima oko 400 mladunaca, 6 mm dužine, pa nije problem hraniti sa hranom za mlađ. Kao mladi imaju uzdužne pruge a tijelo im je tipičnog ribolikog oblika - no kad odrastu tijelo im se izduži kao u jegulje, pa dosegne dužinu i do 30 cm. Po naravi su pitomi, vole se međusobno družiti (najsretniji su u grupi od pet ili više jedinki) , jedu svu hranu, ne napadaju ribe, kozice ili rakove samce, a niti koralje.
autor teksta: Brada
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Trachinoidei
Porodica: Pholidichthyidae
Rod: Pholidichthys
Vrsta: Pholidichthys leucotaenia
Otkriven: Bleeker 1856
Vrsta vode: slanovodna
Temperatura: toplovodna (26 °C)
Veličina / visina: 30cm
Litraža: 400l
Ostale fotografije na forumu:
 

Izabrana riba:

  • Carassius carassius

    (karas)


    Karakteriziraju ga tupa glava i uska usta bez brkova okružena tankim usnama. Čelo je vrlo široko, a repna peraja mu je blago urezana. Boja mu se često mijenja ovisno o varijatetima, a uglavn ...

    » Carassius carassius

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi