akvarij

Perisesarma bidens

Kraljevski rak

Maleni rak jarkocrvenih kliješta, velik poput kovanice od 5 kn, rijedak je gost u akvarijima hrvatskih akvarista, iako ga na Dalekom istoku, odakle potječe (Tajland, Singapur), rado drže u akvaterarijima. Razlog tomu je, osim općenito oskudne ponude akvarijskih organizama u nas, vjerojatno i činjenica da zahtijeva specifične uvjete za držanje u zarobljeništvu - brakičnu vodu, te "konfiguraciju terena" koja mu omogućava penjanje i boravak izvan vode - pa je i potražnja za njima mala.

KLUB BORACA
U prirodi kraljevski rakovi žive u velikim kolonijama, no u akvariju ne biste trebali držati više od jednoga, ili najviše dva mužjaka kraljevskoga raka (i to samo ako je akvarij doista velik, s mnogo prostora za skrivanje). Razlog tome je što su kraljevski rakovi teritorijalni, dakle prisvajaju dio prostora, te sve druge mužjake iste vrste na tome prostoru smatraju uljezima. Iz dvoboja za osvajanje ili zadržavanje teritorija, koje ratoborni mužjaci međusobno vode, živ često izlazi samo jedan od sudionika!

MALO SOLI DA NE BOLI
Iako je glede temperature prilično tolerantan i izdržljiv, kraljevski rak nije hladnovodna životinja i to svakako treba imati na umu. Voda ne bi trebala biti hladnija od 22, niti toplija od 28 Celzijevih stupnjeva. Opća tvrdoća vode (GH) trebala bi biti oko 20 njemačkih stupnjeva, a pH između 7 i 8. Navedeni parametri uglavnom odgovaraju vodovodnoj vodi u većini hrvatskih gradova i s time ne bi trebalo biti problema. No, sada dolazi teži dio: kraljevski rakovi u prirodi obitavaju u brakičnim vodama! Dakle, u akvariju sa slatkom vodom ne možete očekivati dug i sretan život svoga novog ljubimca (koji bi, u idealnim uvjetima, mogao živjeti 3-4 godine). Podaci o salinitetu koji mu odgovara kad ga se drži u zarobljeništvu razlikuju se od autora do autora, no većina se slaže kako bi trebao biti između 5 i 15 promila. Također, raku su za život iznimno važni mikroelementi koje sadrži morska voda, osobito jod, te bi i na to trebalo misliti. U zajedničkom slatkovodnom akvariju kraljevskome raku život možete olakšati i produžiti dodatkom soli za pripremu vode u morskim akvarijima, otprilike onoliko koliko se dodaje prilikom liječenja bolesti bijelih točkica (ihtioftirijaze)!

DNEVNI BORAVAK
Ako ste ljeti promatrali rakove na obali mora, sigurno ste vidjeli kako velik dio dana provode izvan vode, tražeći hranu po vlažnim stijenama. Slične uvjete treba omogućiti i kraljevskom raku: po nečemu se mora moći popeti do površine - bio to panj, kamen, biljka ili što drugo - te proizvoljan dio dana ili noći provesti izvan vode. Rak će se do svoga suhog dnevnog boravka moći popeti po gotovo bilo čemu, osim po glatkome staklu. Mjesto gdje će boraviti ne bi trebalo biti izloženo izravnom svjetlu. Ako mu vi ne osmislite skrovište, rak će ga sigurno pronaći sam, a mjesto koje odabere možda vam neće uvijek odgovarati. Moj se squatter, primjerice, već drugi dan uselio u unutarnji filtar (Ferplast BluWave 03), a kao ulaz iskoristio je otvor kroz koji se podešava temperatura grijača!

NEIZBIRLJIVI ŽDERONJA
Kad je riječ o hrani, kraljevski se rak ne ponaša nimalo kraljevski. Točnije, nije nimalo izbirljiv, nego je prava kanta za smeće. Od ostataka bilo koje hrane za ribe, preko algi i poluraspadnutih dijelova biljaka, do uginulih sustanara u akvariju - sve mu odgovara. Koliko god opasno izgledao dok vreba rastvorenih kliješta, vaše su ribice ipak prilično sigurne u njegovu društvu, jer kralj rakova nije predator - u prirodi se hrani natrulim biljnim ostacima. No, ako koji akvarijski organizam sam ugine, rado će se osladiti njegovim posmrtnim ostacima!

slika

UHVATITE MALOGA!
Akvarij u kojemu namjeravate držati kraljevskog raka neizostavno mora imati poklopac. Iako se nekome može učiniti kako je riječ o tromoj životinji, taj beskralježnjak zapravo je vrlo brz trkač na kratke staze, a i spretan je penjač. Dopustite li si samo trenutak neopreza dok se nalazi blizu ruba otvorenoga akvarija, prijeći će rub i eto ga na podu. Ako i preživi pad, zavući će se ispod ormara ili nekog drugog komada pokućstva, a onda znate što mu slijedi (on, jadnik, ne zna). Možete ga pokušati izmamiti ostavivši mu plitku posudicu s vodom preko noći, ali uspjeh nije zajamčen.

"NE ULAZITE MI U GARDEROBU!"
Kraljevski rakovi, kao i svi njihovi oklopljeni rođaci, periodično obnavljaju egzoskelet, odbacujući stari oklop, na mjestu kojega potom naraste novi, malo veći. Taj proces zove se ekdisis, ili jednostavno - presvlačenje. U kratkom vremenu između odbacivanja staroga oklopa i izrastanja novoga rak raste. Ako su uvjeti u akvariju odgovarajući, to se zbiva svakih nekoliko mjeseci. Prema razmaku između dvaju presvlačenja može se procijeniti živi li rak u dobrim ili lošim uvjetima: što je presvlačenje češće, rak raste brže i osjeća se bolje.

Nađete li ujutro na dnu akvarija prazan oklop, to dakle ne mora značiti kako je rak uginuo, te kako su ostatak pojeli gladni mu sustanari. No, nažalost, može značiti i to. Presvlačenje je najstresnije razdoblje rakova života i ako mu je suđeno, najvjerojatnije će uginuti upravo tijekom tih dana u mjesecu. Ljepša strana price jest to što ozlijeđenom raku, ako je nesretnim slučajem izgubio kliješta ili nogu, istodobno s novim oklopom može (ali ne uvijek) narasti i novi ud! Već spomenuti mikroelementi iz morske vode, čini se, igraju značajnu ulogu u stvaranju egzoskeleta, baš kao i količina kalcijevih soli otopljenih u vodi (karbonat i fosfat).

KRALJ JE MRTAV!
Kuriozitet s ponovnim izrastanjem udova, nažalost, vrijedi samo ako je riječ o izvanjskoj traumi. Ako rak sam od sebe odbaci kliješta ili nogu, uskoro će mu otpasti još jedna, pa još jedna,... Ukratko, nema mu spasa - riječ je o puzajućoj smrti i kad zamijetite prve simptome, približilo se vrijeme za rastanak!
Za razliku od nezaustavljive puzajuće smrti, drugi najčešći uzrok smrti kraljevskog raka - trovanje bakrom - može se spriječiti. Lijekovi protiv bolesti riba temeljeni na spojevima bakra pogubni su za rakove, baš kao i za druge beskralježnjake (puževe, primjerice), te ih ne bi trebalo rabiti u cijelom akvariju, nego bolesne ribe izdvojiti u karantenu i ondje ih liječiti. No, to pravilo ionako već odavno primjenjujete, zar ne?

LINKOVI:
OPĆENITO O RAKOVIMA (hr): http://www.biol.pmf.hr/~gklobuca/rakovi/
STRANICA POSVEĆENA KRALJEVSKOM RAKU (en): http://wrongcrowd.com/staticpages/index.php?page=crab
RAZMNOŽAVANJE U ZAROBLJENIŠTVU (en): http://www.aquahoito.info/sesarma/index.html
 

autor teksta: Gungor
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Crustacea
Razred: Malacostraca
Podrazred: Eumalacostraca
Nadred: Eucarida
Red: Decapoda
Podred: Pleocyemata
Infrared: Brachyura
Natporodica: Grapsoidea
Porodica: Sesarmidae
Vrsta: Perisesarma bidens
Narodni naziv: Red Clawed Crab ( English )

Vrsta vode: bočata
Temperatura: toplovodna
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi