akvarij

Parachromis dovii

Ova relativno velika riba zahtjeva ogroman akvarij, te, kao i većina iz njene porodice, ne bi trebala biti u zajedničkom akvariju, iako se može držati s većim i agresivnim vrstama ciklida. Ukoliko želimo imati dvije ribe ove vrste, moramo osigurati (osim dovoljno velikog akvarija) i velik broj skloništa, jer će jača uvijek maltretirati slabiju.


?ak i u akvarijima s agresivnijim vrstama, oni će dominirati i, s obrzirom da su predatori, pojest će sve manje ribe - no rijetko će napasti ribu iste veličine.

Temperatura bi trebala biti 21-35°C, pH 6.5-7.5, dH 12-20. Ne jedu bilje, no ono će najčešće biti iskopano.Razmnožavanje:

Mužjaci narastu i do 70 cm, za razliku od ženki koje dosegnu tek 46 cm. Uz to, mužjak ima i plavkasto-zelenu boju oko nosa i na perajama. Relativno se lako razmnožavaju, no ženke često nisu spremne, pa ih mužjaci proganjaju - nakon toga mogu ili postati par, ili će ona biti ubijena. Iz tog razloga je potrebno mnogo skrovišta.

Bilo bi dobro imati i jedan ravni veliki kamen, koji će im poslužiti za mrijest, jer ikru odlažu na otvorenom. šenke otpuštaju velik broj jajašaca.

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Parachromis
Vrsta: Parachromis dovii
Otkriven: Günther 1864
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (21-35 °C)
Ph: 6.5-7.5
Veličina / visina: 70cm
Litraža: 400l
 

Izabrana riba:

  • Julidochromis regani


    Ovi tanganyika ciklidi su izrazito miroljubiva vrsta, koja može postati previše plaha drži li je se s većim ribama. Zahtjeva dosta visoke pH vrijednosti. Voli mnogo špilja i udubina, ...

    » Julidochromis regani

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi