akvarij

Paracheirodon simulans

Zelena neonska tetra

Stanište:
Zelena neon tetra, poznata i pod nazivom lažna neon tetra, nastanjuje tamne rijeke južne Amerike, gornje tokove Rio Orinoco, Rio Negro u Kolumbiji, Venezueli i Brazilu. Pretežno su u šumovitim predjelima gdje je voda smeđe boje zbog huminske kiseline i ostalih tvari koje nastaju raspadanjem organskih tvari (otpalog lišća, korijenja itd. ).

Gusta šuma u područjima u kojima obitavaju dokaz je da traže tamnija mjesta bez puno svjetlosti. Sadržaj minerala u vodi nije toliko bitan koliko pH vrijednost vode koja je oko 6. Jako su osjetljive na promjene parametara vode, osobito pH.

Na početku se ova riba nazivala Cheirodon simulans i Hyphessobrycon simulans no prirodoslovac Gery 1963 prvi ju je smjestio pod rod Paracheirodon.


Hrana:
Zelena neon tetra je svežder, pojest će sve što može progutati: razne račiće, riblje ličinke, sitnije kukce i njihove ličinke. Da bi se kod zelenih neon tetri koje su u akvarijima dobile intezvnije boje, potrebno je da se dio njene prehrane sastoji od prosijane dafnije i sitnih škamića roda Nauplii.

Tvrdoća vode
:
0 – 8 dH

Biotop i uređenje akvarija:
Rekli smo već da ona obitava u tamnim vodama južne Amerike, pa je potrebno i u akvariju imati tamnu vodu. To će se najbolje postići filtriranjem vode kroz treset koji će potamniti vodu, a ujedno i spuštati pH vode u granice kiselosti, najbolje oko 6.0.

U akvariju je potrebno imati pješčanu podlogu i panj sa što više isprepletenog korijenja koje će toj plahoj ribici služiti kao skrovište. Zatim je potrebno ubaciti koji busen bukovog ili hrastovog lišća da bi se stvorio potpuni ambijent njenog prirodnog staništa. To lišće je potrebno uklanjati svakih nekoliko tjedana da ne bi došlo do njegovog truljenja i onečišćenja vode.

Vodene biljke nisu obilježje njenog staništa, međutim, ona će se jako dobro uklopiti i u gusto zasađenom akvariju. Ne smije biti jako i direktno svjetlo. Svoje boje će najbolje pokazati pod slabijim osvjetljenjem i ako su ovi gornji uvijeti osigurani .

Zajednički akvarij:

Neonke su jako miroljubive ribic,e ali su isto tako jako ugrožene od većih primjeraka drugih vrsta. Najbolje ju je držati s malim koridorasima,  ostalim vrstama haracida, ciprinida manjih dimenzija ili čak s nekim vrstama manjih odraslih kozica.

U prirodi ona živi u velikim i čvrstim jatima tako da je najbolje držati u akvariju najmanje 6-10 ribica, naravno sve ovisi i od dimenzija samog akvarija, ali što ih je više, jače će zasjati u punom sjaju boja i pokreta.

Izgled:
P. innesi i P.  simulans su slične ribe, ali se razlikuju u plavoj liniji koja kod P.  innesi prestaje u početku zadebljanja repa dok kod P.  simulans ona prestaje na početku same peraje.

Plava linija  na neoki služi kao signal raspoznavanja, a držanje u jatu karakteristično je za njihovo prirodno stanište u mutnim, tamnim vodama. Isto se pretpostavlja da je to zbog zbunjivanja predatora u tim vodama.
 
Plava pruga sadrži reflektirajući pigment stanica poznate kao iridophores, koje reflektiraju svjetlo te se mogu vidjeti plave i zelene boje ovisno o kutu svjetlosti koja dolazi na njihovu prugu. U noći kad nema svetlosti pojavljuje se smeđa ili siva boja, zatim se ponovno vraća plava odnosno zelena. A crvena boja noću prelazi u crnu, što služi kamufliranju ribe.



Razmnožavanje:

Ženke su nešto veće i šire nego mužjak što je slično i kod ostalih vrsta neonki.

Potrebno je imati akvarij zapremine  20 - 25 litara. Zatim je potrebno u njemu napraviti posteljicu za polijeganje ikre, najbolje od Jawa moss mahovine. Voda bi trebala biti blago kisela 5,5 – 6-5 pH i meka 1-5 gH. Temperatura vode bi trebala iznositi između 27 i 30 °C. Također nije naodmet vodu filtrirati kroz treset i koristiti RO vodu.

Također je potrebna lagana areacija, može kroz spužvasti filtar.


Zelene neon tetre se mrijeste u jatima. Ženka može pariti sa više mužjaka i obratno. Kad se primjeti da je ženka vidljivo puna ikre potrebno je izabrati najjaču takvu ženku i par mužjaka najjačih boja i staviti ih u mrijestni akvarij u večernijm satima. Do jutra bi trebala ženka položiti ikru, najčešće u zoru.

Nakon što je ženka položila ikru potrebno je odrasle ribice izvaditi iz akvarija. Akvarij je potrebno držati u mraku jer je ikra jako osjetljiva na svjetlost. Ženka poliježe oko 130 jajašaca.


Mlade neonkice izleći će se u roku 24-36 sati. Malce je potrebno prvih nekoliko dana hraniti hranom poput infuzorije dok ne narastu dovoljno da prihvate veću živu hranu poput mikrocrvi ili sitnih škampića Nauplii.


U divljini se mrijest odvija za vrijeme kišnih sezona kad je voda u rijeci nabujala, odnosno dosegla veliki vodostaj. Zelena neon tetra može se pariti svakih nekoliko tjedana.

autor teksta: Mr.Bean
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Paracheirodon
Vrsta: Paracheirodon simulans
Otkriven: Géry 1963
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-27 °C)
Ph: 5,5-7,5
Veličina / visina: 2,5cm
Litraža: 40l
 

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi