akvarij

Paracheirodon axelrodi

crvena neonka

Po obliku i boji tijela ova je riba vrlo slična drugoj, jednako zastupljenoj, pripadnici istoga roda - plavoj neonki. Smatra se nešto težom za držanje od nje, a razlikujemo je po tome što crvena pruga prati plavu do kraja tijela, a ne završava oko sredine, kao kod plave. Vrlo je aktivna i zanimljiva ribica koja živi u jatima, a posebno dolazi do izražaja u većim skupinama.

Jedu svu hranu koju ponudimo. Iako su to ribe mekih, kiselih voda, već su odavno priviknute na naše tvrde, te nisu zahtjevne što se pH vrijednosti tiče, osim ako ih ne želimo razmnožavati - u tom slučaju nizak Ph je neophodan.Razmnožavanje:

Mužjak ove vrste je vitkiji i manji od ženke. Kod razmnožavanja, moramo osigurati meku vodu što siromašniju planktonom i bakterijama (može se miješati s destiliranom, ili kišnicom – što u gradskim područjima nije preporučljivo). Akvarij može biti velik tek 15-ak litara i ne smijemo staviti nikakvu podlogu. Svu opremu unutar akvarija prethodno treba prokuhati. Ph treba namjestimo na 5,9 – 6 (negativno utječe na razvoj mikroorganizama),a temperaturu na 24-25°C

Pri odabiru para vodimo računa o starosti, jer ženke sazrijevaju od 8-9 mjeseci, a mužjaci kasnije (barem 1 godina). Postoji još jedan problem - neki stručnjaci tvrde da sve više mužjaka te vrste nije spolno aktivno. Prije premještanja para u mrijesni, trebamo ih dobro nahraniti živom hranom u zajedničkom akvariju. U mrijesnom je hranjenje zabranjeno! Ako par za nekoliko dana ne dođe do mrijesta, mužjaka treba zamijeniti. No najbolje je izdvojiti omanje jato, jer se neonke mrijeste grupno, a nećemo imati poteškoća oko nalaženja idealnog mužjaka. Neonke se mrijeste svakih dva tjedna.

Čim se ribe izmrijeste, vadimo ih van. Akvarij obavezno potpuno zamračimo (oblijepimo papirom ili sl.) jer i tako sprečavamo razvoj neželjenih mikroorganizama.

Iz žuto-prozirnih jaja, kojih može biti i 300, nakon dan-dva izliježu se mlade ribe, koje počinju plivati nakon otprilike tjedan dana i tada ih počinjemo hraniti s tekućom ili živom artemijom. Čestim mjenjanjem vode možemo ubrzati rast ribica.

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Paracheirodon
Vrsta: Paracheirodon axelrodi
Narodni naziv: cardinal tetra ( unspecified )
red neon ( unspecified )
cardinal tetra ( English )
red neon ( English )
Otkriven: Schultz 1956
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22-26 °C)
Ph: 6,0-7,0
Veličina / visina: 4cm
Litraža: 20l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Hyphessobrycon eques


    Ova se jatašica može držati u zajedničkom akvariju, koji bi trebao biti gusto zasađen s mnogo prostora za plivanje i tamnijim dnom. Ukoliko su svi uvjeti zadovoljeni, ove će ribe biti id ...

    » Hyphessobrycon eques

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi