akvarij

Otocinclus affinis

To je marljiv radnik koji cijelo vrijeme jede alge s listova, stakla i teško dostupnih mjesta kojima može pristupiti zbog svoje male veličine. Dovoljan mu je akvarij od 20 litara.

Nije agresivan, neće pojesti ni najmanju ribicu u akvariju kao ni  ikru. Otocinclus je ribica koja se kreće u većim skupinama pa je poželjno imati ih više od 4-5 komada u akvariju. Voli gusto zasađen akvarij, a vaše će bilje biti na sigurnom.

U novom akvariju s malo algi potrebno ga jedodatno hraniti algama u tabletama. U dodatak prehrane mu uvijek možete dodati i krišku krastavca, tikvice, špinat ili list zelene salate. Da biste povrće omekšali potrebno ga je malo skuhati, najjednostavnije u mikrovalnu na 30 sec.

Otocinclus affinis je moja najdraža riba, a vjerujem da je i najkorisnija u svakom akvariju s biljem. Nevjerovatno je kako uklanja alge. Svakom bih preporučio tu ribicu, a ako imate vremena i želje razmnožiti ovu vrstu, siguran sam da nećete požaliti. A ne uspijete li, barem znate da ste probali nešto novo.Razmnožavanje:

Ženka je malo veća i šira od mužjaka i ima veći trbuh.

U akvaristici nema puno primjera mrijesta Otocinclus affinisa. Kada ribe bude spolno zrele (dostignu punu veličinu), morate im osigurati mnogo hrane i vodu sa što manje fosfata, štetnih tvari i nitrata, meku(4-10 dGH) i blago kiselu (pH 6.2-6.5) vodu.

Isto kao i kod razmnožavanja Corydorasa, nižu temperaturu vode dodajemo u akvarij, otprilike za 4-5 C°. Preporučeno je imati mnogo bilja u akvarijuj jer je poznato da vole lijepiti ikru po listovima u „T“ poziciji kao i Corydorasi. No nakon polaganja ikre nije potrebno roditelje maknuti jer neće pojesti ikru. Količina ikre je vrlo mala, oko 10-15 jajašaca.

Kada se mladi izlegu, potrebno ih je hraniti spirulinom i mjenjati svaki dan 10% vode istih parametara kao i u akvariju.

autor teksta: akvarist*
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Potporodica: Hypoptopomatinae
Rod: Otocinclus
Vrsta: Otocinclus affinis
Narodni naziv: dwarf sucking catfish ( English )
Otkriven: Steindachner 1877
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (20-26 °C)
Ph: 5,0-7,5
Veličina / visina: 4cm
Litraža: 20l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi