akvarij

Neolamprologus tretocephalus

Ova prekrasna riba nastanjuje sjeverni dio jezera Tanganyika jezero. Pripada dijelu roda neolamprologus koji obitava među stjenjem (za razliku od, recimo, N. brevisa koji vole nastanjivati školjke).

Izduženog je tijela, baza je bijela sa pet okomitih crnih crta te modrim perajama.

Svejedi su, a u prirodi su im omiljena prehrana larve insekata. U akvariju će prihvatiti hranu u raznim oblicima (listici, granule...) ali vole kada im s vremena na vrijeme osvježimo jelovnik sa svježim crvićima, pužićima i sl. živom hranom.

To su agresivni ciklidi i poželjno je držati samo jedan par, pa čak i u velikim akvarijima, jer dominantni mužjak nikako ne trpi prisustvo drugog mužjaka. Iako agresivan prema svojoj vrsti, pogodan je za držanje s ostalim ciklidima, izuzev s vrlo srodnim N. sexfasciatusima, jer zbog srodnosti može doći do križanja vrsta. 

Akvarij urediti kao i za većinu tanganyika ciklida, sa pješčanim dnom i puno kamenih gromada za skrivanje. Ovi ciklidi su prilično osjetljivi i na kvalitetu vode, koja bi trebala  biti stabilna, pozitivna mikroflora u njoj posve razvijena, a biološka filtracija jaka.Razmnožavanje:

Razlika izmedju mužjaka i ženke je gotovo nezamjetna (mužjak je nesto krupniji te dosegne 15 cm, ženka 10 cm). Kada se odluče pariti, ženka nalazi zaklon među kamenjem i polaže jaja koja će ljubomorno čuvati, dok će mužjak paziti šire područje oko legla.
autor teksta: deus
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Neolamprologus
Vrsta: Neolamprologus tretocephalus
Narodni naziv: five bar cichlid ( English )
dwarf frontosa ( English )
Otkriven: Boulenger 1899
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Tanganyika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna
Litraža: 250l
Ostale fotografije na forumu:
 

Izabrana riba:

  • Corydoras paleatus


    Corydoras paleatus pripada jednoj od najzastupljenijih (uz aeaneusa) vrsta corydorasa u našim trgovinama a samim time i akvarijima. Corydorasi su ribe jata tako da ih je najbolje držati najma ...

    » Corydoras paleatus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi