akvarij

Neolamprologus brevis

Ovaj jako interesantna riba iz skupine patuljastih cihlidi nastanjuje čitavo područje jezera Tanganyika. Spadaju u "školjkaše", budući da vole nastanjivati školjke, puževe kućice i sl., te ih koristiti kao sklonište od opasnosti i romantični kutak za parenje.
 
Zanimljivo je da i mužjak i ženka često dijele istu kućicu, pa bi bilo dobro osigurati im nekoliko dovoljno velikih za oboje. Jednom kada odaberu kućicu, nju će ljubomorno čuvati i od puno većih riba, ali zato neće zauzeti jako široko područje oko kućice, tako da ih ne možemo svrstati u agresivne cihlide. (Jednom sam prilikom prilikom spustio ruku blizu njihove kućice i taj maleni mužjak je takvom nevjerojatnom žestinom napao moj prst!). 

Zbog svoga malenog rasta pogodni su za sve one koji bi htjeli imati Tanganyika cihlide, a nemaju veliki akvarij. Jednome paru dovoljno je i 30 litara vode.  No dobri su i za veće, zajedničke, akvarije.

autor teksta: deus
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Neolamprologus
Vrsta: Neolamprologus brevis
Otkriven: Boulenger 1899
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Afrički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-25 °C)
Ph: 8.0 - 9.0
Veličina / visina: 5cm
Litraža: 30l
Ostale fotografije na forumu:
 

Izabrana riba:

  • Pseudomugil signifer


    U nas poznatija pod nazivom dugina riba, tj. jedna od njih. Miroljubiva je tropska ribica koja naraste do nekih 6-7cm dužine. Odgovara joj blago kisela voda pH 6,5-7,5, temperature 23-28°C i tv ...

    » Pseudomugil signifer

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi