akvarij

Nematobrycon palmeri

Kraljevska tetra

Ova miroljubiva jatašica spada u srednje zahtjevne ribe. Osjetljiva je na promjene u kemijskom sastavu vode, stoga moramo paziti na kvalitetu i njene učastale promjene.

Odgovara joj gusto zasađeni akvarij s dosta skrovitih i sjenovitih područja.

Potrebno je naglasiti da je položaj njenog roda još uvijek na nesigurnoj poziciji u porodici tetri - znači da, uz mnoga, mnoga obilježja koja neke ribe čine upravo tetrama, ribe iz tog roda ipak imaju neka "nestandardna" svojstva.

Za razliku od većine tetri, ova riba nema drugu (ili drugi dio) leđne peraje.Razmnožavanje:

Mužjaci su neznatno veći i jače obojani. Leđa i repna peraja su im dulje, a repnu krasi i treći, odnosno srednji krak po kojem se proteže okomita crna pruga. Ova jasna razlika između spolova još je jedna od neuobičajenih karakteristika za većinu tetri.

Razmnožiti ih nije lako - vodi trebamo postupno povisiti temperaturu na 27°C, a pH držati na najviše 6,5. Ne mrijeste se skupno, već treba izdvojiti par - zbog agresivnosti mužjaka tijekom mrijesta.

Na dno trebamo postaviti mrežicu ili krupnije kamenje kako bi ikra popadala na sigurno od proždrljivih roditelja. Mrijest traje nekoliko sati i bude izbačeno stotinjak jajašaca.

Po završetku mrijesta, par vraćamo u zajednički akvarij, a u mrijesni ulijemo sredstvo protiv plijesni i gljivica, te zamračimo. U sljedećih 24-48 sati mlađ se izvalja. Kad proplivaju, hranimo ih artemijom ili infuzorijom.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Nematobrycon
Vrsta: Nematobrycon palmeri
Narodni naziv: emperor tetra ( unspecified )
emperor tetra ( English )
Otkriven: Eigenmann 1911
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-27 °C)
Ph: 5.2 - 7.5
Veličina / visina: 5cm
Litraža: 20l
 

Izabrana riba:

  • Cyprinus carpio

    (koi)


    Pri samom razmišljanju i planiranju držanja tih veličanstvenih riba morali bismo znati nekoliko stvari o tim ribama - ponajviše o veličini koju dostiže (čak 100cm), prostora u kojem obitava te ...

    » Cyprinus carpio

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi