akvarij

Myloplus rubripinnis

Iako izgledom pomalo slična piranjama, proždrljivoj vrsti iz iste porodice, mnoge životne navike ove ribe potpuno su suprotne.

M. rubripinnis je biljojed i bilo bi dobro hraniti ih i svježom biljnom hranom (zelenom salatom i sl.) kako ne bi previše oštetile akvarijsko bilje. S obzirom na njihovu veličinu od 10-15 cm u akvarijskim uvjetima i činjenicu da su jatašice, moramo im osigurati velik, dug akvarij.

Voda im treba biti obogaćena kisikom i blago kisela. Akvarij treba biti zasađen biljkama debljih, otpornijih listova. Morate obratiti pozornost na to da biljke morate zasaditi prije naseljavanja ove vrste, kako bi se biljke čvrsto primile u podlogu.Razmnožavanje:

Spol se razlikuje po podrepnoj peraji, koja je kod mužjaka duža i jače obojana nego kod ženke. Mrijeste se u jatu i relativno ih je lako uzgojiti. Voda treba biti meka (manje od 6dH), kisela (6-7pH) i topla (26-28°C).

Mrijeste se među plivajućim biljkama, a samo jedna ženka može izbaciti i do 2000 jaja.

Mlađ se hrani sitnom živom hranom, ali velik dio strada jer akvaristi nemaju dovoljno prostora, niti hrane za toliki broj riba.

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Myloplus
Vrsta: Myloplus rubripinnis
Otkriven: Müller and Troschel 1844
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-27 °C)
Ph: 5.0 - 7.0
Veličina / visina: 30cm
Litraža: 200l
 

Izabrana riba:

  • Pterois volitans

    (Morski paun)


    Pterois volitans naraste i preko 30cm, a nastanjuje istočni Indijski i Tihi ocean. Vrlo je otporna,ali i grabežljiva riba. Hrani se mesnom hranom; račićima i ribljim mesom. Može se držati u a ...

    » Pterois volitans

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi