akvarij

Misgurnus anguillicaudatus

misgurnus, čikov, piškor

Ovu neobičnu ribu u akvarističkim ćete prodavaonicama redovito naći pod latinskim nazivom roda - misgurnus. No, sigurno ćete čuti kako je neki zovu i čikov ili piškor, i to najčešće akvaristi koji su istodobno ribiči. U našim kopnenim vodama, naime, žive dvije vrste slične M. anguillicaudatusu - Misgurnus fossilis i Cobitis taenia - a u ribičkome žargonu obje su obuhvaćene imenima čikov i piškor. U akvarističkome svijetu, pojam čikovi označava cijelu porodicu riba (Cobitidae), koja obuhvaća više rodova (Acantopsis, Botia, Cobitis, Lepidocephalus, Misgurnus, Pangio,...) i mnogo pripadajućih vrsta, među njima i M. anguillicaudatus!

 

VOLIM TE, NE VOLIM TE

Misgurnus je jedna od onih riba prema kojima jednostavno ne možete ostati ravnodušni - ili je obožavate, ili vam se gadi. Naravno, kao i uvijek kad je o osjećajima riječ, tijekom vremena moguća je promjena stava - kako nabolje, tako i nagore. Istini za volju, neuglednu sivu ribu kao što je ova rijetko će tko nazvati ukrasom akvarija. No, vrlo je zanimljivo promatrati i slušati kako se komentari, od početnoga "Kakvo si to odvratno čudovište kupio?", preko "Pa hajde, nije baš tako gadan...", s vremenom polako mijenjaju sve do "Baš je sladak! Hoćemo li kupiti još jednoga?".

Riječ je o iznimno miroljubivoj ribi, koja uglavnom gleda vlastita posla, temeljito pretražujući centimetar po centimetar dna u potrazi za hranom. S vremena na vrijeme zna se ukopati u šljunak, tako da joj viri samo glava. Kad ne pliva i kad ne traži rudna bogatstva u svome skučenom carstvu, najradije "sjedne" na neki list ili panj i tako se odmara. Aktivna je i danju i noću, no ipak je živahnija dok je u akvariju uključeno svjetlo.

ŠTO JE RIBA BEZ BRKOVA

Vid u misgurnusa nije osobito oštar, ali on taj nedostatak nadoknađuje vrlo osjetljivim brkovima, tako da će pronaći svaki, pa i najsitniji komadić hrane koji padne na dno. Jede doslovce sve što je jestivo, pa za njega ne morate nabavljati posebnu hranu - pojest će sve što i druge ribe koje su s njime u akvariju. Navodno ustima može usisati malenog puža iz kućice, pa ga nemojte nabavljati ako uzgajate i mrijestite puževe. Akvarij u kojemu namjeravate držati misgurnusa svakako mora imati poklopac, kako vaš brkonja ne bi iskočio iz vode i tako nehotice počinio samoubojstvo. No, ako i iskoči, velika je šansa da će na suhome preživjeti i 2-3 dana. Naime, kad se nađe izvan vode, misgurnus aktivira prirodni mehanizam zaštite - izluči sluz koja mu prekrije tijelo, te tako hibernira dok se ponovno ne nađe u vodi. Što je temperatura niža, duže će preživjeti u hibernaciji.

DOBAR TEK, DRAGI KANIBALI

U zajedničkom akvariju s tropskim ribicama misgurnusu nije mjesto - mnogo mu više odgovara hladna voda u ribnjacima, ili negrijanim akvarijima sa zlatnim ribicama. Iako može živjeti na temperaturi višoj od preporučene, neće se osjećati ugodno i životni vijek bit će mu kraći. No, ako uzmete u obzir kakav nečastan kraj njegovi rođaci mogu doživjeti ulove li ih u prirodi, srce vam može biti na mjestu čak i ako ga držite u neodgovarajućim uvjetima. Naime, ulovljene piškore kod nas ribiči rabe kao mamac za veće ribe, a na Dalekom istoku M. anguillicaudatus se koristi kao sirovina za proizvodnju hrane za akvarijske ribice. Da, upravo one hrane koju ste jutros dali svojim živorotkama ili zebricama. Bljak!

PROMJENJIVO S MJESTIMIčNOM KIŠOM

Svijetom kruži trač kako misgurnus može predvidjeti promjenu vremena. O moći glasina, kao i o tome tko im najlakše nasjeda, najbolje govori ime koje su Amerikanci nadjenuli ovoj ribi - weather loach. Naime, vjeruje se kako prije pojave nevremena misgurnus postaje mnogo aktivniji, te umjesto samo po dnu, počne učestalo plivati i prema površini vode. Sve to možda i vrijedi u nekakvom Kansasu, gdje caruju twisteri, a tlak zraka varira jače i brže nego igdje drugdje na svijetu. No, u područjima kao što je ovo u kojemu živimo, gdje nema uragana a oluje su rijetke, to jednostavno nije istina. Dakle, ako ste naumili misgurnusa nabaviti kako bi vam prognozirao vrijeme - nemojte. Radije slušajte Vakulu!

http://freshaquarium.about.com/cs/loaches1/p/weatherloach.htm
http://www.loaches.com/species_pages/wloach.htmlRazmnožavanje:

PROBLEMI S LIBIDOM

Spol se u misgurnusa teško određuje, no mužjaci su uvijek veći od ženki iste dobi i imaju izraženije točke po tijelu. Podatak o spolu ionako vam najvjerojatnije neće trebati, jer iako u posljednje vrijeme neki akvaristi objavljuju kako su misgurnuse uspjeli izmrijestiti u akvariju, to je još uvijek sporadična pojava i smatra se slučajnim događajem. Brkonja je, naime, vrlo osjetljiv ljubavnik ("i dlaka mu smeta", rekli bi naši stari), i za mrijest su mu potrebni posebni uvjeti, kakve je vrlo teško, ako ne i nemoguće osigurati u akvariju. Za potrebe nas akvarista te se ribe uglavnom love u prirodi, ili ih se uzgaja u ribnjacima!

autor teksta: Gungor
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Cypriniformes
Natporodica: Cobitoidea
Porodica: Cobitidae
Potporodica: Cobitinae
Rod: Misgurnus
Vrsta: Misgurnus anguillicaudatus
Narodni naziv: oriental weatherfish ( English )
dojo ( English )
Japanese weatherfish ( English )
Otkriven: Cantor 1842
Porijeklo: North America
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: hladnovodna (4 do 25 °C)
Ph: 7,0-7,5
Veličina / visina: 25cm
Litraža: 100l
 

Izabrana riba:

  • Hypostomus plecostomus

    (pleho)


    Vrlo otporna riba na uvjete u vodi i promjene parametara. Zbog veličine, zahtijeva isključivo akvarije preko 240 litara, u prirodi može narasti i do 60cm dužine, a u akvarijima do 30-35cm. Usprko ...

    » Hypostomus plecostomus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi