akvarij

Mikrogeophagus altispinosa

Bolivijski ramirez

O ovim ramirezima:

Rod Mikrogeophagus obuhvaća samo 2 vrste. U daljem tekstu ću opisati manje poznatu vrstu, M. altispinosa, bolje poznata pod nazivom Bolivijski ramirez. Vrste su zaista slične i akvaristi ih nerijetko zamjenjuju.

Stanište bolivijskog ramireza:

Ova, ne tako brojna vrsta, naseljava vode Bolivije i pritoke rijeke Amazone. Tako bi ovu ribu slobodno mogli stavit u biotopski akvarij rijeke Amazone.

Opis:

Ova prelijepo obojana riba naraste 8 cm. Tijelo je sivo, nekad slabije, nekad jače obojano. Kao kod plavih ramireza, ove ribe imaju nekoliko uspravnih linija po tijelu, od kojih jedna prelazi preko očiju. Vrhovi leđne peraje su roza boje, kao i gornja i donja ivica repne. Lijeva i desna strana trbušne peraje je također roza, kao i cijela analna.
Zbog toga sto imaju izbuljene oči, neupućeni vlasnici ponekad pomisle da se radi o bolesti pop-eye.

Prehrana:

Riba je svežder, preferira sve vrste hrane, ali najbolja hrana za njih su crvi (bloodwormsi i tubifexi).

Karakter:

Riba je nešto agresivnija nego ostali patuljasti ciklidi. Ipak, agresivne ribe bi stalno napadale ovu ribu, pa ih s njima ne biste trebali držati. Nepredvidive su i dobri su lovci.

Drže se u parovima, a u većim akvarijima mogu i u jatima od nekoliko riba

Voda:

Bolivijskim ramirezima odgovara temperatura od 24°C - 27°C . PH bi trebao biti neutralan, oko 7, ali ga je najbolje držati na 6,8.  Oni ne podnose nitrate i nitrite u vodi.  Zahtijevaju stabilne parametre vode, pa bi ih trebalo stavljati u akvarij tek nakon 2 mjeseca. 

-Ove ribe imaju kratak životni vijek, oko 2 godine. Razmnožavanje:

Razlikovanje spolova nije teško. Mužjaci su veći, jače obojeni od ženki i imaju veću leđnu peraju s najčešće oštrim završetkom.

Ova vrsta prije razmnožavanja postave agresivna i spremna je na sve kako bi obranili jaja. Ako se desi da par jaja položi u glavnom akvariju, često ih pojedu zbog stresa.

Ova vrsta se razmnožava na isti način kao i plavi ramirez, samo mnogo teže. 

Parametri vode trebaju biti stabilni: 6,5 pH, voda meka, temperatura oko 25°C. Za početak, treba imati akvarij od oko 30l, s grijačem i filtrom. 

Par odvojiti u mrijesni akvarij. Onda treba stavit dvije pločice. 

Sada započinje čišćenje podloge. Kad počiste, ženka polaže ikru na nju, koju mužjak zatim oplođuje. Sada trebamo kapnuti par kapi Bactopyra ili nekog drugog lijeka protiv plijesni i ponavljati doziranje po uputama.

Možemo pripremati artemiju. Mladi će se izleći iz ikre za nekoliko dana, najviše 3. Kad se žumanjačna vrećica potroši, onda ih počinjemo hraniti  artemijom. Kad narastu 3 cm, počinjemo prehranu sitnom hranom za male ribe ili izmrvljenom hranom za odrasle.

autor teksta: luka11
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Mikrogeophagus
Vrsta: Mikrogeophagus altispinosa
Otkriven: Haseman 1911
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Afrički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22-26 °C)
Ph: 6.5 - 7.6
Veličina / visina: 6cm
Litraža: 50l
Ostale fotografije na forumu:
 

Izabrana riba:

  • Mesonauta festivus


    Malo izduženiji, fectivus izgledom podsjeća na drugog, netipičnog pripadnika iste porodice - skalara (anđeosku ribu) - s kojima se mogu držati. Miroljubiva je riba, no ujedno i teritorijalna, koj ...

    » Mesonauta festivus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi