akvarij

Iguana iguana

Zelena iguana (Iguana Iguana) je gušter koji spada u porodicu iguana.

U prirodi živi u tropskim djelovima Južne i Srednje Amerike. Naraste do 2 metra, ženke su nešto manje. Životni vijek joj je do 20 godina. Iguane imaju rožnate zube (ne grizu, kao što su me svi uvijek pitali, napada repom) i u prirodi su biljojedi. Iguana će pojesti i meso, ali to nikako nije dobro za nju, skraćuje joj životni vijek i čini ju agresivnijom.

Za držanje iguane kao kućnog ljubimca potreban je prvenstveno terarij. To nije toliki problem dok je ona malena, ali kad ona naraste 1,5 - 2 m potreban je terarij velikih dimenzija. Poželjno je da je i visok i da je u njemu neka grana po kojoj se mogu penjati, jer se iguane vole penjati na stablo. Nije potrebno imati prirodno bilje u terariju, može i plastično, no ako je prirodno treba paziti da nije otrovno. Osim toga, potrebna je i UV lampa da bi se iguana mogla sunčati i dobivati vitamin D3 i posudica s čistom vodom u kojoj će se ona povremeno okupati. Temperatura bi trebala biti između 21 i 30 stupnjeva, ali je izuzetno važno da razlika između noćne i dnevne temperature bude 10-15 stupnjeva. Temperatura utječe na probavu i ako je preniska temperatura, usporava joj se probava i hrana trune u probavnom traktu. Bitno je i održavati vlagu u terariju, redovitim prskanjem vode.

Često se drže kao kućni ljubimci, jer se mogu pripitomiti, ali treba imati na umu da je to gmaz, a ne mačka ili pas. Iako mnogi kažu da se maze, odazivaju na ime i vodi ih se u šetnju kao psa, svaka iguana je individua i ne mora značiti da će baš vaša biti takva «maza». Moja se nikada nije pretjerano voljela maziti, najviše je voljela visiti na karniši i promatrati nas s visokog.

Na umu treba imati i da je teško pronaći veterinara koji ima iskustva s nijma

autor teksta: ninalo
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Iguania
Porodica: Iguanidae
Rod: Iguana
Vrsta: Iguana iguana
Narodni naziv: Green Iguana ( English )
Iguana verde ( Spanish )
iguane commun ( French )
Common Green Iguana ( English )
Otkriven: Linnaeus 1758
Porijeklo: Middle America
Veličina / visina: 200cm
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi