akvarij

Iguana iguana

Zelena iguana (Iguana Iguana) je gušter koji spada u porodicu iguana.

U prirodi živi u tropskim djelovima Južne i Srednje Amerike. Naraste do 2 metra, ženke su nešto manje. Životni vijek joj je do 20 godina. Iguane imaju rožnate zube (ne grizu, kao što su me svi uvijek pitali, napada repom) i u prirodi su biljojedi. Iguana će pojesti i meso, ali to nikako nije dobro za nju, skraćuje joj životni vijek i čini ju agresivnijom.

Za držanje iguane kao kućnog ljubimca potreban je prvenstveno terarij. To nije toliki problem dok je ona malena, ali kad ona naraste 1,5 - 2 m potreban je terarij velikih dimenzija. Poželjno je da je i visok i da je u njemu neka grana po kojoj se mogu penjati, jer se iguane vole penjati na stablo. Nije potrebno imati prirodno bilje u terariju, može i plastično, no ako je prirodno treba paziti da nije otrovno. Osim toga, potrebna je i UV lampa da bi se iguana mogla sunčati i dobivati vitamin D3 i posudica s čistom vodom u kojoj će se ona povremeno okupati. Temperatura bi trebala biti između 21 i 30 stupnjeva, ali je izuzetno važno da razlika između noćne i dnevne temperature bude 10-15 stupnjeva. Temperatura utječe na probavu i ako je preniska temperatura, usporava joj se probava i hrana trune u probavnom traktu. Bitno je i održavati vlagu u terariju, redovitim prskanjem vode.

Često se drže kao kućni ljubimci, jer se mogu pripitomiti, ali treba imati na umu da je to gmaz, a ne mačka ili pas. Iako mnogi kažu da se maze, odazivaju na ime i vodi ih se u šetnju kao psa, svaka iguana je individua i ne mora značiti da će baš vaša biti takva «maza». Moja se nikada nije pretjerano voljela maziti, najviše je voljela visiti na karniši i promatrati nas s visokog.

Na umu treba imati i da je teško pronaći veterinara koji ima iskustva s nijma

autor teksta: ninalo
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Iguania
Porodica: Iguanidae
Rod: Iguana
Vrsta: Iguana iguana
Narodni naziv: Green Iguana ( English )
Iguana verde ( Spanish )
iguane commun ( French )
Common Green Iguana ( English )
Otkriven: Linnaeus 1758
Porijeklo: Middle America
Veličina / visina: 200cm
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Colisa chuna

    (medeni gurami)


    Ovu miroljubivu ribu najbolje je držati u akvariju s manjim ribicama. Voli dobro zasađen i slabije osvjetljen akvarij s prostorom za plivanje i plutajućim biljem. Izbjegavajte jaki mlaz, tj. do ...

    » Colisa chuna

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi