akvarij

Herichthys cyanoguttatum

plavi đavo

Preko tijela mu se pruža 4-6 tamih mrlja povezanih s mnogobrojnim točkicama plave boje po bokovima. U odraslih jedinki javljaju se plavo-zelene točke od glave pa sve do repa. Od glave do polovice tijela je bijele boje, a do kraja repa modre do crne boje, ovisno o raspoloženju i hijerarhijskom položaju.

Temperaturni raspon kojeg izdržava H. Cyanoguttatum je širi od onog za neke druge ciklide tog podneblja. Može živjeti i na 14 C u rijekama Kolorada. Podvrgnut je i eksperimentima izdržljivosti na temperaturi od 5 C. No, ne osjeća se najbolje na tempertaturama iznad 26 C.

U prirodi naraste od 7.5-15 cm, dok je u zarobljeništvu zabilježen rekord od 30 cm. Njegov izlov i distribucija tj. izvoz je zakonom zabranjen, ali moguće je prenijeti ga preko Meksika i sjevernog Teksasa.

S obzirom da je poznat kao štetočina u svijetu ribolova, tamošnja ribolovačka uprava organizira sportska natjecanja u cilju smanjenja brojnosti .

Što se tiče samog akvarija -što veći, s dosta prostora za plivanje i par mjesta za skrivanje - postaviti kamenje tako da ga ne bi okretali i premještali po cijelom akvariju.Razmnožavanje:

Mužjaci imaju izraženu grbu na glavi kao i ostale vrste iz ovog roda. Jako ih je lako izrijestiti, dovoljan je čak akvarij od svega 15 l vode.

Uparuju se kao monogami, ponašaju se kao većina Južnjaka - odaberu teritorij na kojem je pogodan kamen, s adekvatnim zaklonom koji im služi za sakrivanje ikre od grabežljivica, narocito iz svoje vrste.

Očiste kamen, polažu oko 500 komada ikri, mužjak konstantno brani teritorij iznad legla, dok ženka vrijeme provodi iznad same ikre i ventilira vodu osiguravajući uvijek svježu. šenka je tih dana izrazito agresivna, čak u većoj mjeri nego mužjak.

Nakon 5-7 dana inkubacije mlađ se izvaljuje, potrebno im je da proplivaju 3-4 dana. Prvih dana mlađ treba hraniti artemijom i sitno izdrobljenom pahuljastom hranom.

Reproduktivni ciklus u prirodi je između ožujka i kolovoza, dok je vruhunac u travnju.

autor teksta: admiral
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Herichthys
Vrsta: Herichthys cyanoguttatum
Otkriven: Baird and Girard 1854
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (20-25 °C)
Ph: 6,4-7,6
Veličina / visina: 20cm
Litraža: 450l
 

Izabrana riba:

  • Rutilus rutilus

    (bodorka)


    Bojom i oblikom bodorka može varirati,ovisno o vodi u kojoj obitava. Tako možemo naići na primjerke s gotovo zlatnim ljuskama (što je rijetkost), ali i one srebrne s crvenkastim očima. Tije ...

    » Rutilus rutilus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi