akvarij

Hasemania nana

krijesnica

Vrlo miroljubiva jatašica podrijetlom iz južne Amerike koja voli plivati u srednjem dijelu akvarija. Potrebno je držati barem pet ribica u jatu, no što ih je više, to se one bolje osjećaju, a i lijepo ih je vidjeti kako zajedno plivaju.

Voli kiseliju i mekšu vodu, a osjetljiva je na manjak kisika u vodi, stoga ju opskrbite dobrom aeracijom. Uređenje akvarija za ove ribice treba biti mješovito, s puno biljaka i mjesta za skrivanje ali i s dovoljno mjesta za plivanje u sredini. Ne vole jaku rasvjetu, preferiraju tamniju vodu.

Po pitanju prehrane nije nimalo izbirljiva, svejed je. Spremno će pojesti sve što joj date, od obične suhe hrane u listićima do poslastica, žive hrane, crvića,...Razmnožavanje:

Mužjaci imaju izraženiju boju od ženki, vitkiji su i imaju bijeli vrh analne peraje. Ženke su nešto deblje i vrh analne peraje im je žut.

Ova riba je ikrašica, dakle ženka polaže jaja. No, nije ih teško razmnožiti. Potrebno ih je odvojiti u poseban akvarij i postepeno učiniti vodu mekšom (dGH oko 4-5) i kiselijom (pH oko 6), prosječne temperature 25°C.

Podlogu napravite tako da jaja propadnu kroz nju i da ih roditelji ne mogu pojesti. Plastične kotilice imaju takvo dvostruko dno. Ili na dno stavite veće kamenčiće, pikulice ili nešto tome slično.

Nakon mrijesta, maknite roditelje jer će pojesti malce kad proplivaju.
Malci se dan nakon mrijesta izlegnu. Kad pojedu ostatke svoje žumančane vrećice, možete ih hraniti suhom hranom za male ribice, artemijom ili suhom, prethodno jako usitnjenom hranom za odrasle ribe. Naravno, najbrže će rasti hranite li ih artemijom.

autor teksta: Hrvach
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Hasemania
Vrsta: Hasemania nana
Narodni naziv: silver-tipped tetra ( unspecified )
silver-tipped tetra ( English )
Otkriven: Lütken 1875
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-28 °C)
Ph: 6.0-7.5
Veličina / visina: 5cm
Litraža: 50l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Botia striata


    Ovu vrstu bi trebalo držati s miroljubivim ribama u društvenom akvariju. Ova društvena riba najbolje se osjeća u jatu riba svoje vrste (4-6 komada). Striate su, uz lohachate i macr ...

    » Botia striata

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi