akvarij

Haplochromis obliquidens

Držanje u akvariju:
Držanje ove ribe nije nimalo zahtjevno. One mogu biti agresivne, ali to se obično događa samo u manjim akvarijima. U akvariju bih trebalo biti kamenja da se ribe osjećaju što ugodnije kao u prirodnom staništu. Ove ribe su svejedi tako da se može davati od svake vrste hrane pomalo, pa čak i živa hrana. Ovim ribama odgovara "tvrđa voda" od 7.0 – 9.0 pH.

Iz prve ruke:
Meni jedna od najljepših riba koje sam do sada imao. Nije nimalo agresivna - iako u akvariju imam još uz njih 3 vrste "Viktorijanaca" nema nekih većih razmirica između njih. Svaka je zauzela svoj dio teritorija i to brani. Do sada nisam imao mrijest jer nažalost imam samo jednu ženkui dva mužjaka, od kojih je jedan veći i dominantniji. Nadam se dolasku još 6 ženki a onda bih možda oformio akvarij samo s dvije vrste Victoria ciklida da ne bi došlo do miješanja vrsta tj. hibrida.

Životni vijek: 10 godinaRazmnožavanje:

Mužjaci su lijepe žućkaste boje tijela, glava plava sa crnim prugama, preko tijela crne pruge. Leđna, stražnja i dorzalna peraja su crveno-narančaste boje i na dorzalnoj peraji ima žute točke (kao jajašca koja označuju mužjaka).


Ženke su jednolične, srebrne boje s laganom nijansom žute po tijelu i perajama.

Haplochromis obliquidens
su, kao i većina ciklida, ustonoše i vrlo lako ih je uzgajati. Njihov uzgoj i ponašanje je kao i sve druge Haplochromis vrste iz jezera Victoria. Ženke su izvrsni nositelji, te će nositi malce oko 3 tjedna.

Malci su jako mali, ali ih je jednostavno othraniti, posebno račićima (artemijom). Malci ubrzano rastu ako se stave u veći akvarij.

autor teksta: SomJura
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Haplochromis
Vrsta: Haplochromis obliquidens
Otkriven: Hilgendorf 1888
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Victoria
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (25-28 °C)
Ph: 7,0-9,0
Veličina / visina: 8cm
Litraža: 250l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi