akvarij

Grammostola rosea

Tarantula

Grammostola rosea je najčešći teraristički ljubimac. Vrlo je mirna i ima najveći prag tolerancije među tarantulama.

Izgled i veličina:
Ženke narastu do 6 cm u tijelu, a čak do 15 cm u širini nogu. Mužjaci su malo manji.
Postoje 2 različita varijeteta: NFC i RFC.
NFC je pretežno smeđe obojen, dok je  RFC-a crvenkasti.

Životni vijek im je kod ženki do 30 g, a kod mužjaka oko 2 g, kada se po zadnji put presvlače i aktivno traže ženku, nakon čega umiru.

U prirodi:
Potječu iz Južne amerike, iz planina Bolvije, Čilea i Argentine. Žive na tlu, gdje pronalazi napuštene rupe ostalih životinja ili ih sama iskopava.

Terarij i uvjeti:
Terarij bi trebao biti min 30x30x30 cm. Mlade bi se trebalo staviti u odgovarajuću staklenku. Podloga kokosov treset, 5 cm debljine. Terarij bi trebao biti smješten dalje od svjetlosti i vibracija. Treba imati mrežicu za ventilaciju, napravljenu od čvrstog materijala.

Temperatura bi trebala biti 25-28 °C. Za grijanje se mogu koristiti posebne žarulje ili grijač. Ako se koristi grjač s folijom, nemojte ga stavljati na donji dio terarija, nego na zadnji!

Obavezno u terariju mora biti posudica s vodom. laga treba biti 75-85 %.

Prehrana:
Cvrčci, zoophobas crvi, crvi brašnari, dubie žohari,... sve što se može nabaviti. Hranu ne uzimati iz prirode.

dakle, vrsta je primjerena za početnika, ali mora imati na umu da svaka tarantula ima otrov, može ugristi. Ovo je tarantula iz takozvanog novog svijeta ( new world) i može se braniti iritirajućim dlačicama. Vi također možete biti alergični na njezin otrov, dlačice. Zato se uvijek mora biti oprezan!Razmnožavanje:

Prepoznati spol se može preko presvučene košuljice. Ženke su obično "mišićavije". Mužjaci, kada spolno sazriju, dobivaju kukice na prednjim nogama s kojim pridržavaju ženkine zube pri parenju.

Razmnožavati ih je lagano. Ženke su mirne i dobre prema mužjacima. One prave kukuljicu s 500-800 paučića. Nakon 10 tjedana se izlegnu malci.

autor teksta: hey-ho
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Chelicerata
Razred: Arachnida
Red: Araneae
Porodica: Theraphosidae
Rod: Grammostola
Vrsta: Grammostola rosea
Otkriven: Walckenaer 1837
 

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi