akvarij

Dasyloricaria filamentosa

Prebivalište ove ribe je u Južnoj Americi (rijeka Magdalena). Sam naziv loricaria nam govori da navedena riba spada u porodicu somova.

Razlika u spolu kod ovih riba je relativno lako uočljiva, samo treba dobro gledati. Naime mužjak na bočnim perajama i na glavi ima sitne čekinje (dlačice), dok to kod ženke izostaje.

Pričamo o izrazito mirnoj ribi koju ćete po danu jedva viđati ili ćete je vidjeti cijeli dan na jednom mjestu, što nam govori da je aktivna isključivo noću.Vrlo je dobar i koristan čistač algi.

Da bi se naše fillamentose osjećale što sigurnije bilo bi dobro ubaciti komad bambusa u akvarij ili bilo koji zaklon poput kokosa, panja ili pećine koje će one zasigurno vrlo brzo pronaći.Razmnožavanje:

Uzgoj fillamentosa je ralativno lak ali ponekad i najmanja pogreška može dovest do katastrofe.

Za uzgoj nam je potreban akvarij od 30-ak litara. Voda bi trebala biti oko 5 dgh i ph 6,8,temp. oko 28 C. U akvarij stavljamo par i hranimo raznovrsnom hranom, sa što više algi pošto je fillamentosa biljojed. Par polaže ikru u bambusovo drvo i slaže je otprilike kao skalari u redovima. Nakon otprilike tjedan dana par bi se trebao izmrjestiti. Od mrijesta pa nadalje mužjak preuzima brigu oko ikre.

Što nakon mrijesta, ovisi o uzgajivaču. Netko vadi ženku van ali meni se to nije pokazalo kao dobro rješenje. Naime kada bih ženku izvadio van ikra bi obavezno propala ili bi je mužjak pojeo, ali kada je ženka ostala u akvariju do izlaska malaca sve bi bilo u redu. Mlađ se iz ikre liježe kroz 4-5dana i treba im jos otprilike dva dana da probave žumanjčanu vrećicu. Nakon toga možemo započeti ishranu artemijom ili usitnjenom suhom hranom.

Vrlo je važno da kod izmjene vode pazimo na parametre, tj. da voda koju mijenjamo ima iste ili približne parametre jer i najmanja pogreška ovog tipa može dovesti do katastrofe.

autor teksta: Liquid
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Potporodica: Loricariinae
Rod: Dasyloricaria
Vrsta: Dasyloricaria filamentosa
Otkriven: Steindachner 1878
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (21 - 27 °C)
Ph: 5,0-7,0
Veličina / visina: 20cm
Litraža: 40l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi