akvarij

Danio margaritatus

Danio margaritatus, vrsta malenog ciprinida koji maksimalno naraste 2,1 centimetar. Poznata je i pod sinonimom Celestichthys margaritatus, a među akvaristim nazivana i Microrasbora galaxy.

Izvorno domovina joj je Burma, a staništa su joj malene i plitke bare do 30 centimetara dubine.
D. margaritatus je prepoznatljiv po sitnim bisernim točkicama na svijetloplavoj podlozi (kod ženki plavo-zelena), po čemu je i dobila ime margaritatus: u značenju "ukrašena biserima’’, i kod mužjaka su ove pjegice izraženije nego kod ženki, osobito u doba mrijesta

Zbog atraktivnog izgleda i pogodnosti za malene i biljne akvarije došla je ubrzo na rub istrebljenja, pa joj je zabranjen izvoz.

Iskustva sa prehranom ove ribe su različita. Prema nekima ovu ribicu trebali bi hraniti živom hranom, račićima Artemia i grindal crvima, zato što će gotovo svaku drugi hranu odbijati; no drugi navode prihvaća i drugu živu hranu pa i zamrznutu (Daphnia, Artemia) ali i onu biljnog porijekla. Drugi problem je cijena i nabava, jer je D. margaritatus sitna jatna riba kojih treba jako veliki broj da bi se vidjela u akvariju od 100 litara.

U jatu ih prilikom nabave mora biti najmanje 6 komada a minimalna veličina akvarija pritom bi morala biti 45 x 30 cm. Godišnje će se omrijestiti i do tri puta. Kako ova riba jede ikru potrebno bi bilo odvojiti roditelje u zaseban akvarij.

Ostali nazivi za nju su Galaxy rasbora i Celestial Pearl Danio.

Opisao ju je kao novu vrstu 2007. g. američki ihtiolog Tyson R. Roberts.Razmnožavanje:

Ikrašice su, dakle polažu jaja. Nemaju određenu sezonu parenja i ne poliježu jaja redovito.
No, kad se to dogodi, ženke polažu tridesetak jaja, najčešće u skrovitom kutku obraslom biljem.

Samom mrijestu prethodi jurcanje po akvariju, tj. mužjak naganja ženku i na taj način testira je li ona spremna za mrijest. Nakon toga oboje se spuste na dno u skroviti kutak i tamo se mrijeste. Nakon što ženka položi jaja, mužjak ih oplođuje. Ukoliko imate još mužjaka, vrlo je moguće da će i ostali pokušati oploditi jaja ili ih pak pojesti.

Pri temperaturi od 24-25°C, malci se izlegnu u roku od 3-4 dana. Tamne su boje i kad nakon sljedećih 2-3 dana slobodno proplivaju, odmah se skrivaju i jako ih je teško uočiti. S vremenom postaju sve svjetliji te počnu slobodno plivati van svojih skrovišta.

Boje odraslih primjeraka počnu dobivati nakon otprilike 3 mjeseca starosti.

Mrijest opisao: Hrvach

autor teksta: ZeljkoTorca
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Cypriniformes
Natporodica: Cyprinoidea
Porodica: Cyprinidae
Rod: Danio
Vrsta: Danio margaritatus

Ph: 7,0-7,5
Veličina / visina: 2,5-3cm
Litraža: 20l
 

Izabrana riba:

  • Pseudomugil signifer


    U nas poznatija pod nazivom dugina riba, tj. jedna od njih. Miroljubiva je tropska ribica koja naraste do nekih 6-7cm dužine. Odgovara joj blago kisela voda pH 6,5-7,5, temperature 23-28°C i tv ...

    » Pseudomugil signifer

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi