akvarij

Cyrtocara moorii

plavi delfin

Kod ovih ciklida zanimljiv je njihov način prehrane - slijede skupinu drugih, većih vrsta, koji svojim kopanjem u potrazi za hranom uzburkaju pijesak sa dna, a mooriiji u tom vitlogu traže sebi hranu.

Vrlo su plašljivi i zbog svoje plahe naravi i čestog "bijega" skloni su ozljedama, stoga je dobro ne imati kamenje u akvariju, ili ga posložiti uz kutove. Još jedna zanimljivost specifična za ovaj ciklid: ukoliko dođe do opasnosti a nemaju se gdje sakriti, počnu se zakopavati u pijesak.Razmnožavanje:

Za razliku od većine ciklida, grba na čelu ove vrste ne označava muški spol, već se javlja u oba i raste proporcionalno sa starošću ribe. Stoga je teško za odrediti spol osim prilikom mrijesta - često mužjaci budu veći i intenzivnije obojani, no nije nužno.

Spolnu zrelost dosežu s dvije godine, a ciklus parenja im je svakih mjesec i pol, dva. Mužjak pripremi podlogu - udubinu u pijesku ili kamen, koju očisti, a ženka tamo položi jajašca koja, nakon što ih oplodi mužjak, skupi u usta i tamo čuva ikru 3 tjedna do izvaljivanja i mlade još jedan.

Zbog već spominjane plašljivosti ovih riba, majka često ispljune jajašca ili mlade, pa im moramo osigurati dovoljno mira

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Cyrtocara
Vrsta: Cyrtocara moorii
Otkriven: Boulenger 1902
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Malawi
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24-27 °C)
Ph: 7.2 - 8.5
Veličina / visina: 20cm
Litraža: 400l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Carassius gibelio

    (babuška)


    Ova riba je podrijetlom iz Kine, koja se nakon drugog svijetskog rata preko Rusije brzo proširila po nizinskim vodama cijele Europe. Vrlo je otporna na loše životne uvjete. U divlji ...

    » Carassius gibelio

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi