akvarij

Cyrtocara moorii

plavi delfin

Kod ovih ciklida zanimljiv je njihov način prehrane - slijede skupinu drugih, većih vrsta, koji svojim kopanjem u potrazi za hranom uzburkaju pijesak sa dna, a mooriiji u tom vitlogu traže sebi hranu.

Vrlo su plašljivi i zbog svoje plahe naravi i čestog "bijega" skloni su ozljedama, stoga je dobro ne imati kamenje u akvariju, ili ga posložiti uz kutove. Još jedna zanimljivost specifična za ovaj ciklid: ukoliko dođe do opasnosti a nemaju se gdje sakriti, počnu se zakopavati u pijesak.Razmnožavanje:

Za razliku od većine ciklida, grba na čelu ove vrste ne označava muški spol, već se javlja u oba i raste proporcionalno sa starošću ribe. Stoga je teško za odrediti spol osim prilikom mrijesta - često mužjaci budu veći i intenzivnije obojani, no nije nužno.

Spolnu zrelost dosežu s dvije godine, a ciklus parenja im je svakih mjesec i pol, dva. Mužjak pripremi podlogu - udubinu u pijesku ili kamen, koju očisti, a ženka tamo položi jajašca koja, nakon što ih oplodi mužjak, skupi u usta i tamo čuva ikru 3 tjedna do izvaljivanja i mlade još jedan.

Zbog već spominjane plašljivosti ovih riba, majka često ispljune jajašca ili mlade, pa im moramo osigurati dovoljno mira

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Cyrtocara
Vrsta: Cyrtocara moorii
Otkriven: Boulenger 1902
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Malawi
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24-27 °C)
Ph: 7.2 - 8.5
Veličina / visina: 20cm
Litraža: 400l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Pseudotropheus estherae


    Ovu je ribu poprilično teško identificirati zbog mnogih varijeteta, tj. različitih koloriteta. Iz istog razloga, posebno je zanimljivo i ugodno naići na akvarij pun njihovih raznih varijetet ...

    » Pseudotropheus estherae

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi