akvarij

Cyprinus carpio

koi

Pri samom razmišljanju i planiranju držanja tih veličanstvenih riba morali bismo znati nekoliko stvari o tim ribama - ponajviše o veličini koju dostiže (čak 100cm), prostora u kojem obitava te o adekvatnim uvjetima držanja i prezimljavanja.

No najprije "lekcija iz povjesti".

Koi je danas nacionalna riba Japana, koja se drži za ukras. Mada prvi selekcionirani oblici datiraju iz predkristovskog doba, postoji teorija o njihovom putu do današnje postojbine Japana, zapisi i neke činjenice u kulturi naroda dalekog istoka, pa čak iz Perzije, od Kine i Koreje gdje se koi držao u konzumne svrhe.

Novija povjest piše da je koi došao u Japan otprije 1000 god. gdje je njihova svrha uzgajanja postala nešto više od tek konzumne. Tek oko 1840 zabilježeno je ozbiljnije držanje, te se koi selektirao i počeo uzgajati kao riba za ukras i hobi. 1968 god., proglašen je nacionalnim¨blagom¨Japana, a danas se uzgaja diljem svjeta u komercijalne svrhe, ljubavi prema njima, zarade,...

Nishikigoi je danas klasificiran po varijacijama boja, a svaki varijetet krase određeni spektri boja, prošaranosti, te nijanse. Nazivi potječu iz japanskog jezika:

Kohaku, Sanke, Showa, Utsimorono, Bekko, Asagi, Shusui, Koromo, Kawarimono, Hikarimuyi, Hikarimoyo, Hikari utsuri, Gin rin, Tancho, Doitsu.

Osim varijacije koi se i kategorizira (određuje cijena) po veličini, starosti, spolu, krvi(osvajanje titula), uzgajivačima,...

Ako se odlučite za držanje koi-a važno je omogućiti tim ribama adekvatne uvjete. Pod tim podrazumjevamo veliki ribnjak, s obzirom da narastu i do 1 metar, a zabilježeni su i veći primjerci.

Držanje, tj. gajenje i prehrana koija bazira se na hrani različita porjekla. Iako je većinom svežder, najčešće se koriste paletirana suha hrana koja zadovoljava njihove potrebe, no može se koristiti i živa hrana- gliste, ličinke, kukci, muhe, povrće,...

Način prezimljavanja(prirodni)Koija

Najbolji način za uspješno prezimljavanje, tj. stadij mirovanja (slično zimskome snu), za vaše koije je prirodni način. Pod tim podrazumjevamo pridržavanje nekoliko prqavila i pri samoj izgradnji ribnjaka vodimo računa o njegovoj dubini. Ako želimo gajiti te ribe moramo imati na umu kolko narastu i kakav životni prostor trebaju.

Tako je i važan segment dubina koja kasnije u praksi dobro koristi za sami čin prezimljavanja ili vručih ljetnih mjeseci. Ona ne bi smjela biti ispod jednog metra, jer i sama gustoća vode na toj dubini iznosi 4 stupnja, što je dostatno da koi šarani uspješno prezime. Osim zimi, dubina pogoduje i ljeti, pa i pruža mogućnost gajenja bilja za dublju vodu (lopoč) i skrovište za ribe tijekom ljetnih mjeseci, kada voda premašuje temperature od 25°C.

Zimi se koi šarani ne hrane, jer ne jedu. Važno je bilo posljednjih dana (dok su jeli) u prehrani opskrbiti vitaminske sastojke i proteinsku hranu da bi sam metabolizam ribe ojačao i spremio se mirovanje. Koiji miruju na dnu i troše zalihe hrane iz organizma, tek neophodno za preživljavanje.

Osim prijašnje prehrane važno je bilo spremiti i okoliš. Pod tim podrazumjevamo (ako nemate slap il pumpu) šuplje vaze ili posude na dnu bazena radi koncentracije kisika u vodi (jer ribe i dalje dišu). Konstantno se buše rupe u ledu radi "disanja" ribnjaka i izlaska otrovnog metana.

Pumpa, ili ako još imate element slapa, idealno će poslužiti da se voda ne zaledi i obogatit će bazen kisikom, kojega nema dovoljno, bez obzira što mu je u hladnoj vodi koncentarcija veća. Važno je i reći da, i kad završi period zime (temp. iznad 10 stupnjeva), da koijima treba opskrbiti vitaminsko bogatu hranu radi jačanja metabolizma i njihove reprodukcije.

Razmnožavanje:

U našim područjima koi dostiže spolnu zrelost s 3-4 godine starosti. Reprodutivni ciklus započinje kod mužjaka u testisima razvojem spermatozoida, a u ženki u jajnicima razvojem jaja (ikri).

Mrijest se očituje izbacivanjem ikre i mliječi, a oplođena ikra se lijepi za vodenu vegetaciju (ili ostale elemente akvarijju/ribnjaku).Ovisno o klimatskim uvjetima, šarani se mrijeste jednom ili više puta godišnje. U našim krajevima umjerene klime to se događa jednom godišnje - u proljeće kada se temperatura vode ustabili na oko 18°C.

Spolno zreli mužjaci i ženke se okupljaju. šenkama je analni otvor odvojen od spolnog, trbusi im otvrdnu i nabubre zbog razvijenih jajnika. Neposredno prije mrijesta okolica se spolnog otvora zacrveni i nabrekne. Mužjak nema tako tvrd i nabreknut trbuh, a oblik mu je izduženiji. Analni i spolni otvor u mužjaka su zajednički, a tvrde žbice prednjih peraja hrapave su i odebljale. Kao sekundarna značajka kod mužjaka je "svadbenu ruho" (kvržice po prsnim perajama i glavi).

Mrijest se odvija u 3 faze:
1.mužjak i ženka pivaju jedno uz drugo, matice (spolno zrele ženke) prikupljaju dojmove
2.predriga s mužjacima i priprema za mrijest.
3.ženke ispuštaju jaja, što je podražaj mužjacima da izbace mliječ

Zrela jaja padaju u vodu okružena mnoštvom spermatozoida, a jedan od njih prodire u jaje i oplođuje ga. Sva jaja koja nisu oplođena u prvoj minuti ostanu neoplođena jer je pokretljivost spermija 30 do 60 sekundi, a opna jaja se zatvara unutar 1 min nakon dodira s vodom. Oplođeno jaje se počne razvijati.

Važni su i vanjski faktori tj.osnovni (temperatura, sadržaj otopljenog kisika i svjetlosti) i stimulativni faktori (vremenske prilike sa stabilnim atmosferskim tlakom, prisutnost mužjaka i vodena vegetacija).Također je važna i odgovarajuća prehrana u to vrijeme (povišena razina proteina)
autor teksta: smozar
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Cypriniformes
Natporodica: Cyprinoidea
Porodica: Cyprinidae
Rod: Cyprinus
Vrsta: Cyprinus carpio
Narodni naziv: common carp ( English )
European carp ( English )
carpa com?n ( Spanish )
carpe ( French )
Otkriven: Linnaeus 1758
Porijeklo: North America
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: hladnovodna (5-24 °C)
Ph: 7,0-7,5
Veličina / visina: 100cm
Litraža: 500l
Ostale fotografije na forumu:
 
Pod Cyprinus carpio pripadaju:
Podvrsta: Cyprinus carpio carpio
Podvrsta: Cyprinus carpio communis

Izabrana riba:

  • Melanochromis auratus


    M. auratus je bio jedan od prvih ciklida koji se izvoze iz jezera Malavi. Mužjaci će braniti svoj teritorij, kada su ženke prisutne, ali će ga napustiti čim nema interesa ženki za mrijest. Mužj ...

    » Melanochromis auratus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi