akvarij

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus pripada jednoj od najzastupljenijih (uz aeaneusa) vrsta corydorasa u našim trgovinama a samim time i akvarijima. Corydorasi su ribe jata tako da ih je najbolje držati najmanje 5 u akvariju, kako bi pokazali svoju pravu razigranu narav.

Isto tako, sam podatak da su ribe dna govori da se tamo i hrane ostacima hrane koja promakne ostalim ribama. Naravno, to nije dovoljno i potrebno je barem svakih nekoliko dana ubaciti neku tableticu za somove.Razmnožavanje:

Razlike u spolovima kod paleatusa su lako uočljive. šenka je prilicno veća i deblja od mužjaka te ima lepezaste bočne peraje, dok su mužjaci manji imaju zašiljene bočne peraje i nerijetko puno vecć leđnu peraju.

Za uzgoj paleatusa nam je potreban trio, odnosno, jedna ženka i dva mužjaka. Trio odvajamo u prethodno pripremljen akvarij sa filtrom. Netko ubacuje i neko bilje poput javajske mahovine, ali ja to ne prakticiram zbog plijesni ikre.

Temperatura 24-25 stupnjeva, dgh oko 10 i ph 7.

Kada je par u mrijesnom akvariju prvi dan ne radimo ništa, osim možda ubaciti malo hrane. Drugi dan i nadalje 3-4 dana hranimo što raznovrsnije.

Nakon 3-4 dana potrebno je zamijeniti otprilike 2/3 vode i nadomjestiti je hladnijom, mekom vodom od nekih 18š?C. Nahranimo ribe obilno, te nakon 15-ak minuta potrebno je crijevom usisati nepojedenu hranu.

Tijekom noći bi, ako je sve u redu, trebalo doći do mrijesta. Ujutro vadimo trio van i ispod ikre postavljamo raspršivače, ili žiletom pokupimo ikru i stavimo je u kotilicu ispod koje se opet postavlja raspršivač. Temp. u akvariju s ikrom neka bude nekih 24š?C. Dodamo pola doze mycopura ili bilo kojeg lijeka na bazi metilenskog plavila.

Nakon otprilike 48 sati počinju izlaziti mali corydorasi koji na sebi imaju žumanjčanu vrećicu. U sljedeća 3-4 dana malci potroše žumanjčanu vrećicu i treba početi s ishranom. Najbolja prva hrana bi bila artemija ali u slučaju da je nemate može poslužiti i micron ili bilo koja hrana granulacije 00. Pošto su mali corydorasi posebno osjetljivi na promjenu kvalitete vode pazite sto radite da ne bi došlo do nagle promjene u kvaliteti koja može biti pogubna za njih.

autor teksta: Liquid
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Callichthyidae
Potporodica: Corydoradinae
Rod: Corydoras
Vrsta: Corydoras paleatus
Narodni naziv: peppered corydoras ( English )
Otkriven: Jenyns 1842
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (18-26 °C)
Ph: 6,8-7,2
Veličina / visina: 10cm
Litraža: 10l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi