akvarij

Corydoras melanotaenia

Melanotaenie "dolaze" (ove koje kupujete u pet shopovima su uzgojeni u akvarijima) iz rijeke Rio Manacacias i drugih rijeka Kolumbije. Imaju brončano tijelo, s crnim trokutom (koji prelazi u liniju) na boku. Melanotaenije nisu veliki Corydorasi. Narastu do 6 cm. Riječ melanotaenia dolazi od grčke riječi melanos što znači crn i latinske riječi taenia, pruga

Najrazigraniji su na nižim temperaturama (22-25 C). Kao i sve Corydorase potrebno ih je držati u jatu od barem 6 komada, te nikako ne podnose dodatak soli u vodi. Ne podnose ni lijekove na bazi bakra, no Corydorasi su uglavnom jako otporni na sve uobičajene bolesti pa ne obolijevaju. Ako je potrebno napraviti liječenje, njih svakako stavite u drugi akvarij.

 Ljudi misle da njih ne treba posebno hraniti jer jedu sve što padne na dno, no to nije točno i potrebno je ponekad ubaciti i malo žive hrane, odnosno hrane koja je bazirana na bjelančevinama (mesu) jer su Corydorasi uglavnom mesojedi (nikako nisu algojedi poput Ancistrusa npr.)

Melanotaenie su (uz Aneuse) jedni od Corydoras vrste koji se jako lako mrijeste u akvarijskim uvjetima.

No, za to su ipak potrebni neki posebni uvjeti (meka voda i nizak pH).Razmnožavanje:

Kao i kod većine Corydorasa spol je relativno lako uočiti, no tek kad su ribe spolno zrele. Ženka je dosta veća od mužjaka i ima zaobljenije tijelo.

Pripreme za mrijest:
Pripremi smo 30l akvarij, podloga od sitnog pijeska i nekoliko biljčica, natočili smo tvrdu vodu iz akvarija u kojem su dotad živjeli, stavili 1 ženku i 2 mužjaka. U akvarij smo kod mlaza vode iz unuternjeg filtera stavili vrećicu s tresetom kako bi on dodatno omekšavao vodu i spuštao pH vrijednost. Grijač je bio podešen na 24 C. Svaki dan smo vadili 5-6 litara vode, i nadolijevali hladnu (18-20 C) RO vodu. Hranili smo ih (u nedostatku žive hrane - crva) uglavnom sa zamrznutim kuhanim oslićem i Corydorasi su se počeli mrijestiti nakon cca 7 dana i to ujutro prije paljenja svjetla (u sobu su već bile prodrle zrake sunce i malo je obasjale). U trenutku mrijesta pH vode bio je 6, a tvrdoća 5 KH, temp. 24 C. No, dan prije mrijesta bila je 27 C jer je vani bilo strašno vruće, vjerojatno im je taj dodatni pad tempetarute vode uz pad tlaka zraka (spremala se kiša) dodatno potaknuo mrijest.

Mrijest:
Korići su počeli stvarno jako jurcati uokolo, te nakon nekoliko minuta "u zraku" su zauzeli T-poziciju ("ženka je glavom okomita mužjaku u trbuh"). Ona tada ustima prikuplja mliječ. Zatim ispušta ikru, no ona ne pada na dno, već je primi stražnjim perajama i tako pliva tražeći mjesto gdje će ih zalijepiti. To je obično na prednjem staklu, odnosno na staklu od kuda dopire svjetlo. Zatim, ustima prelazi preko jajašaca i po njima pljucka mliječ. Tada nas je uhvatila "totalna panika", mislili sam da će pojesti ikru). U jednom danu (jutru) polijepili su oko 30 jajašaca. Mrijest su ponovili dan kasnije, te ponovno za 3 dana (opet pred kišu). Sveukupno oko 120 jajašaca.

Briga za mladunce:
Iako je ikra (veličine cca 1,5 mm) zalijepljena na staklo i postane nakon nekog vremena tvrda, Corydorasi ipak uspiju nešto ikre otrgnuti i pojesti. Pogotovo bi pojeli mladunce kad se izlegu (osim ako imate strašno gusto zasađen akvarij da se mogu skrivati). Da bi to izbjegli ostrugali smo žiletom ikru sa stakla (odozdola prema gore tako da ikra ostane na žiletu) i prebacili je u mrežastu kotilicu (u istom akvariju). Nakon 3 dana počinju se leći malci. Hranili smo ih tekućom artemijom prvih 7 dana, a kasnije sa suhom hranom u prahu (koja pada na dno!). Eto, sada u kolitici plivucka oko 50-tak korića (prva "serija" ikre, koju smo stavili u drugi akvarij s tom istom vodom, nam je popljesnivila, iako smo stavili mycopur).

autor teksta: nino
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Callichthyidae
Potporodica: Corydoradinae
Rod: Corydoras
Vrsta: Corydoras melanotaenia
Otkriven: Regan 1912
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (19-26 °C)
Ph: 6,5-7,5
Veličina / visina: 6cm
Litraža: 40l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Pseudotropheus estherae


    Ovu je ribu poprilično teško identificirati zbog mnogih varijeteta, tj. različitih koloriteta. Iz istog razloga, posebno je zanimljivo i ugodno naići na akvarij pun njihovih raznih varijetet ...

    » Pseudotropheus estherae

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi