akvarij

Corydoras aeneus

Brončani koridoras

Zbog lakoće mriještenja i otpornosti, ovo je jedna od najčešće držanih vrsta koridorasa. Prvi je puta opisana 1858 pod nazivom Hoplosoma aeneu. Zbog zelenkaste boje gornjeg dijela tijela često se nazivaju i zelenim ili brončanim koridorasima.

Relativno su veliki za svoj rod, ženka je nešto veća od mužjaka i doseže veličinu od 7 cm, a žive i do 10 godina.

U divljini žive u mirnim i plitkim vodama, iako ih se može pronaći i u bržim. Vole pjeskovito dno pa im se i u akvariju mora osigurati takav kutak. Kao i u divljini, i u akvariju ove ribe imaju običaj posezati za površinom vode za zrakom, ali to nije pokazatelj kvalitete vode već njihovo ponašanje. Jatašice su i morate im osigurati grupu od barem 5 jedinki kako bi se osjećali ugodno. Slažu se gotovo sa svim ribama i sve to čini ih idealnim ribama za početnike.

Temperatura vode može biti namještena između 20 i 28°C, pH 6.0-8.0, a tvrdoća 2–30 DGH, dok sol ne podnašaju. Jedu smrznutu hranu kao i onu u listićima i pojest će ostatke sa dna, odlični su čistači.Razmnožavanje:

Ženka je nešto veća od mužjaka. Mrijest ove vrste vrlo je specifičan. Dešava se tijekom kišne sezone koju možemo simulirati odljevom dijela akvarijske vode pa je sljedeći dan nadomjestimo nešto hladnijom, mekom. Mužjaci nisu teritorijalni niti se bore oko ženke, a ona će tijekom parenja prilaziti mužjaku slučajnim izborom.

Mužjak najprije okreće svoj donji dio k ženki koja zauzima poznatu T poziciju, odnosno svojim se ustima okreće na genitalni otvor mužjaka. Ona tada pije spermu koja njenim crijevima dolazi do jajašaca koja se zatim ispuštaju do vrećice koju čine zdjelične peraje. Ženka tada pliva dalje i polaže jajašca na sigurno mjesto.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Callichthyidae
Potporodica: Corydoradinae
Rod: Corydoras
Vrsta: Corydoras aeneus
Narodni naziv: bronze corydoras ( English )
Otkriven: Gill 1858
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Corydoras pygmaeus


    Corydoras pygmaeusi su prepoznatljivi zbog dviju indentičnih strana ( bočno ), koje podsjećaju na oklop. Izuzetno mirne ribice koje nisu tipični čistaći dna, vole plivati po sredini akvarija, a ...

    » Corydoras pygmaeus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi