akvarij

Chromatopelma cyaneopubescens

Chromatopelma cyaneopubescens je vrlo česta vrsta u terarijima.

Izgled i navike:
U tijelu 6 cm, raspon nogu 15 cm. Pauk je vrlo lijepo obojen: noge su mu plave, stražnji dio tijela narančast, dok je karapaks zelenkast.

Životni vijek  je kod ženka 20 g, a kod mužjaka oko 2 g. Tada se po zadnji put presvlače, aktivno traže ženku, nakon čega umiru.

Potječu iz Južne Amerike. Žive na livadama, dok gnijezda prave tako da mrežu povežu za grane grmova.

Terarij i uvjeti:
Terarij mora biti minimalno 30x30x30 cm. Podloga kokosov treset debljine 5 cm.T erarij mora imati dekoraciju kako bi pauk po njoj mogao napraviti čvrsto i sigurno gnijezdo. Terarij bi trebao biti smješten dalje od svjetlosti i vibracija, treba imati mrežicu za ventilaciju koja mora biti napravljenja od čvrstog materijala. Mlade moramo smjestiti u odgovarajuću posudu.

Temperatura bi trebala biti oko 25-28 °C, obavezna posudica sa vodom.
Vlagu držati na 76-85 %.

Prehrana:
Cvrčci, zoophobas crvi, crvi brašnari, dubie žohari. Hranu ne uzimati iz prirode.

ova vrsta je primjerena za početnike. no, mora se znati da je to tarantula novog svijeta (new world) i ima mogućnost obrane iritirajućim dlačicama.Razmnožavanje:

Prepoznati spol se može preko presvučene košuljice. Ženke su obicno "mišićavije". Kada spolno sazre, mužjaci dobivaju kukice na prednjim nogama s kojim pridržavaju ženkine zube pri parenju.

Kod ove vrste razmnožavanje nije baš jednostavno. Ženke su ponekad agresivne prema mužjacima. Nakon dva-tri mjeseca od parenja ženka čini kukuljicu i u nju polaže oko 200 jaja. Nakon 10 tjedana se izlegnu mladi.

autor teksta: hey-ho
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Potkoljeno: Chelicerata
Razred: Arachnida
Red: Araneae
Porodica: Theraphosidae
Porodica: Chromatopelma
Vrsta: Chromatopelma cyaneopubescens
 

Izabrana riba:

  • Carassius gibelio

    (babuška)


    Ova riba je podrijetlom iz Kine, koja se nakon drugog svijetskog rata preko Rusije brzo proširila po nizinskim vodama cijele Europe. Vrlo je otporna na loše životne uvjete. U divlji ...

    » Carassius gibelio

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi