akvarij

Anubias heterophylla

Jako lijepa i otporna biljka koja ne zahtijeva puno brige stoga je pogodna za početnike. Listovi su joj svijetlozelene boje, tvrdi su i rastu iz rizoma. Biljka vrlo sporo raste, no zato iste listove zadržava dugi niz mjeseci, čak i nekoliko godina. Zbog sporog rasta pogodna je za naseljavanje algi. Ukoliko ne želite da vam listovi ove biljke budu pod zelenim točkastim algama, smjestite biljku u sjenu.

S obzirom da ne zahtjeva mnogo svjetla, sasvim dobro će uspjevati u mračnim dijelovima akvarija. Unatoč sporom rastu, moguće je da dostigne visinu oko 40-50 cm, stoga je sadite akvarije zapremnine veće od 100 litara kako bi imala dovoljno mjesta za svoj rast. Listovi joj mogu narasti do dužine od oko 15cm.

Ovu biljku ne sadite u podlogu jer će istrunuti! Ona raste na kamenu ili drvetu. Jednostavno flaksom ili gumicama privežite njen rizom za drvo ili kamen. Nakon nekoliko tjedana biljka će se korijenjem sama uhvatiti.

Osim slabe potrebe za svjetlom, biljka ne zahtijeva mnogo ni po pitanju gnojenja ni dodavanja CO2. Iako će dodavanje istih znatno poboljšati rast svih biljaka pa i ovog Anubijasa.

Zbog svoje čvrste konstitucije, ova biljka je pogodna za ciklidne akvarije, akvarije sa zlatnim ribicama te ostalim biljojedima.

Razmnožavanje:

Razmnožavamo ju rezanjem rizoma. Pritom vodite računa da vam s obje odrezane strane ostane dovoljno listova (bar 4 lista) i korjenčića.

Rez koji napravite obavezno neka bude čist, dakle škarama. Nikako ne trgajte rizom jer postoji velika mogučnost da ćete ga previše oštetiti. Odrezani dio također se pričvrsti za panj ili kamen dok se sam korjenjem ne primi.
:
Vrsta: Anubias heterophylla

Ph: 6 - 7,5
Veličina / visina: 40cm
 

Izabrana riba:

  • Nemateleotris magnifica


    Ova tropska riba veličine prsta jedna je od 60 srodnih vrsta koja grade utočišta u pijesku ili ostacima koralja na grebenu. Njezina je obojenost različita, sa svijetlom glavom i tijelom koje ...

    » Nemateleotris magnifica

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi