akvarij

Altolamprologus compressiceps

Ova vrsta potječe iz Afrike, gdje je jedna od endema jezera Tanganyike. Vrlo je agresivna, teritorijalna, i preporučuje se naseljavanje u parovima iako možete ubaciti nekoliko jedinki ukoliko imate ogroman akvarij od min. 150 cm dužine s dovoljno mjesta za skrivanje. Po početku naseljavanja ženka može biti vrlo plašljiva, dok se ne navikne na novu okolinu (što zna potrajati i mjesec dana).

Naravno, kao i svaku vrstu ciklida, bilo bi preporučljivo hraniti ih smrznutom hranom (daphnije, razna hrana za ciklide).

Akvarij trebamo urediti kamenjem, a ujedno istim možemo ograditi "teritorija", budući da su teritorijalne ribe i potreban im je vlastiti kutak. Potrebno je i napraviti špilje i jame kao mjesta za skrivanje. Biljke mogu opstati bez brige da će biti pojedene, iako nije na odmet da imaju tvrđe listove, kao u jače korijenje.Razmnožavanje:

Mužjaci narastu do 15 cm, a ženke do 10 cm.

Kako biste ih potaknuli na mrijest trebate podići pH na 8, a ribe hraniti živom hranom. Ikru će ostaviti u špilji ili jami (naravno, mora biti dovoljno velika da ženka može ući, a opet premala za mužjaka). šenka će se konstantno braniti od mužjaka čuvajući svoj teritorij i jajašca, a kasnije i mlade ribe.

Moja preporuka je izbaciti mužjaka ako imate neki dovoljno veliki dodatni akvarij, jer će on konstantno pokušavati pojesti jajašca i mlađ.

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Altolamprologus
Vrsta: Altolamprologus compressiceps
Narodni naziv: compressed cichlid ( English )
Otkriven: Boulenger 1898
Skupina ciklida: C. Staroga svijeta, Tanganyika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-25 °C)
Ph: 7-8
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 100l
 

Izabrana riba:

  • Carassius gibelio

    (babuška)


    Ova riba je podrijetlom iz Kine, koja se nakon drugog svijetskog rata preko Rusije brzo proširila po nizinskim vodama cijele Europe. Vrlo je otporna na loše životne uvjete. U divlji ...

    » Carassius gibelio

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi