akvarij

Aequidens rivulatus

Često nailazim na netočne opise ovih riba, zato sada opisujem svoje.

Prekrasnih boja, zaista su jedni od ljepših ciklida. Najprije sam kupio ženku i nakon tri dana mužjaka, oboje veličine 4-5 cm. Ženka je u četiri mjeseca narasla samo 2-3 cm, dok je mužjak "buknuo", te je sada nemalih 12-ak cm (dvostruko je veći od ženke).

U svim opisima je napisano da je to izrazito agresivna riba. E pa u mom akvariju nije. Društvo Green Terrorima čine dva para Nicaraguensisa, tri Meekija, tri Sajice i Ellioti. Neke pretjerane agresije nema, tu i tamo se natjeravaju po kavariju, ali do sada niti jedna riba nije ostala bez peraja ili ljuske.

Još jedna stvar koju često čitam a nije točna, da uništavaju bilje. U akvariju imam zasađen Echinodorus major i Echinodorus amazonicus, imao sam i Saggitariu. Do sada nikada nisam vidio da su gricnuli ili trgali bilje, čak je i jedan pelcer u kutu gdje se mrijestili ostao netaknut.Razmnožavanje:

Pročitao sam po drugim stranicama da se teško mrijeste, što u mom slučaju nije točno. Kod mene se redovito mrijeste svakih 10-14 dana. Ženka očisti stijenu, položi puno jajašaca koje potom oplođuje mužjak. Mužjak ne brani jajašca nego slobodno pliva po akvariju, ženka ga tjera ukoliko im se približi. Nakon 3-4 dana ženka premjesti jajašca sa stijene na pijesak (prije toga iskopa rupu gdje će sakriti jajašca). Dva do tri dana nakon toga malci počinju sramežljivo plivati. Nakon sljedećih 2-3 dana malci počinju slobodno plivati oko "mame" i u tim trenucima bolje da joj se nitko ne približava! jer će napadati i ribe koje su duplo veće od nje. Agresivnost pokazuje samo kada je u svom kutu gdje je položila ikru, ali nakon tjedan-dva počinje s malcima plivati posvuda.

Sada više nije toliko agresivna – što meni nikako nije jasno - pa malci bivaju pojedeni jedan po jedan. Ali nakon 10-ak dana sve ispočetka, novi mrijest.

autor teksta: bojan.c
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Aequidens
Vrsta: Aequidens rivulatus
Narodni naziv: green terror ( unspecified )
green terror ( English )
Otkriven: Günther 1860
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22 - 26 °C)
Ph: 6,8 - 7,5
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 200l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Altolamprologus calvus

    (kalvus)


    Iako mužjaci ove vrste pokazuju povremenu netrpeljivos spram drugih mužjaka, kalvuse možemo smatrati mirnim ribama koje će se najugodnije osjećati uz ostale mirnije, manje vrste ciklida. Pa ipak, ...

    » Altolamprologus calvus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi