akvarij

Betta pugnax

U prirodi ova je riba vrlo neugledna, što se mijenja u vrijeme parenja i tada zrači svojom ljepotom te se njeni bokovi i peraje oboje u blistavu metalno zelenu i crvenu boju. Udomaćene su u jugoistočnoj Aziji od Tajlanda do otoka Bornea. Ove ribe su poznate po svojoj agresivnosti spram mužjaka iste vrste i bore se žestoko do smrti. Prije su ih ljudi iz zabave puštali da se međusobno bore, kao u borbi pjetlova, pa su se s visokim ulozima kladili na favorite.

Na Tajlandu se sijamska riba borac dan danas uzgaja zbog borbe i ljepote, no te uzgojene ribe više ne nalikuju precima koji žive u prirodi već su puno ljepših i raznovrsnijih boja te se koriste i kao ukras u akvariju.

Način života:

Samotnjački i teritorijalno. Ova riba u prirodi živi u mirnoj vodi bara, malih jezera, sporotekućih rijeka i kanala za navodnjavanje. Najčešće se zadržava u bistroj, pitkoj vodi u kojoj ima mnogo bilja tako da se može sakriti pred pticama i pliva blizu površine dok u mirnim vodama u kojima ima vrlo malo kisika u redovitim razmacima izlazi na površinu da bi udisala kisik kako se ne bi ugušila.

Hrana:

Na jelovniku ribe borca nalaze se vodene biljke, male ličinke kukaca(prvenstveno dugoticalaca), vodeni rakovi, manji crvi te vjerovali ili ne - i ostaci uginulih životinja. Po jelovniku je, prema načinu prehrane, svrstavamo u svejede koji vrlo brzo rastu.

Borbeno ponašanje:

Tijekom razdoblja parenja mužjak oštro brani svoj teritorij i svoja prava na parenje. Ako se sretne sa suparnikom, žestoko se bori. Svaki od njih najprije pokušava bojama zastrašiti onog drugog i ponekad se u takvim slučajevi slabija riba povuče. Ako niti jedna ne popusti dolazi do borbe. Široko otvorenih usta i pokazujući oštre uske zube jedan od njih brzo pliva u krug i zabija se drugome u bok tako da mu odgriza ljuske ili zareže peraju. Protivnik odmah odgovara na napad pa se u vrlo kratkom roku može dogoditi da obje ribe budu teško ozlijeđene. često se slabija riba koja je ozlijeđena povuče već nakon kratkog vremena a mnoge i podlegnu ozlijedama.

Zanimljivosti:

Sijamske ribe borci s dugačkim perajama mogu se lakše ozljediti za razliku od onih koje imaju kratke peraje i u borbama gotovo uvijek izvuku kraći kraj jer im one ograničavaju pokretljivost koja ima je tada najpotrebnija.

Izlov ove ribe za potrebe trgovina akvarijskim ribama je ograničen tako da ne bi doslo do ugrožavanja populacije koje žive u prirodi.

Razmnožavanje:

Razmnožavanje:

Mužjak se u vrijeme parenja ponaša vrlo zanimljivo, te njegov ritual snubljenja ima dva cilja: treba zastrašiti suparnike i ostaviti dobar dojam na ženku. Kada mužjak ne može odmah prepoznati kojeg je spola druga riba, prvo čeka reakciju te ribe tako da joj gricka peraju ili se agresivno baca na uljeza i ako je riječ o ženki odmah počinje sa zavođenjem. No prije nego mužjak počne snubiti ženku, napravi gnijezdo za jajšca koje pluta po površini vode. Gnijezdo se sastoji od sluzavih mjehurića koje izbaci iz usta i koji se slijepe u neku vrstu splavi. Nakon toga pokušava namamiti ženku do gnijezda vijugavim plesom koji je vrlo zanimljiv i kada je ženka ispod gnijezda ples postaje temperamentniji te na vrhuncu plesa mužjak obavije tijelo oko ženke i okrene je na leđa. šenka tada ispusti jajšca i mužjak ih oplodi. Obzirom da se oplođena jajašca odlažu u malim grudicama i padaju na dno, mužjak ih hvata ustima i ispljune u gnijezdo tako da se zalijepe sa donje strane (ako mužjak nije dovoljno brz da na vrijeme sakupi jajašca ženka ih najčešće pojede). Nakon tog čina mužjak otjera ženku od gnijezda i tada se predano posvećuje podmatku.

Jajašca su sićušna, kuglasta i prozirna i razvoj traje 24 do 30 sati.
autor teksta: pandorica
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Anabantoidei
Porodica: Osphronemidae
Potporodica: Macropodinae
Rod: Betta
Vrsta: Betta pugnax
Narodni naziv: penang mouth-brooding fighting fish ( unspecified )
Otkriven: Cantor 1849
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22-28 °C)
Ph: 5.0-6.0
Veličina / visina: 11cm
Litraža: 100l
 

Izabrana riba:

  • Brachygobius xanthozonus


    Iako mirne, ove malene i atraktivne ribe vrlo su teritorijalne.Gotovo nikada ne prihvaćaju suhu hranu, mesojedi su koji vole živi plijen.Bumblebee je riba bočatih voda - voli dodatak morske soli u ...

    » Brachygobius xanthozonus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi