akvarij

Betta splendens

sijamska riba borac

Prekrasna riba koja svojim dugim perajama i izrazitom bojom oživljava svaki akvarij. Borac je dvodihalica, što znači da može udisati i atmosferski zrak. Nikako nemojte u akvariju držati više od 1 mužjaka jer su se oni u stanju potući i do smrti. Nekada se se na Dalekom Istoku održavale borbe tih riba koje su sada, na sreću, zabranjene. Vrlo su otporne na sve (ne)uvjete u akvariju i razne bolesti, ali su jako podležni parazitskom oboljenju velvetu, tj. Oodiniumu, no srećom ta se bolest lako liječi lijekom ili dodavanjem soli u akvarij koja ne šteti ribama, ali bilju da, te bi se bolesna riba trebala odvojiti u karantenski akvarij.
Idealno bi bilo držati u akvariju jednoga mužjaka i nekoliko ženki (njegov harem).

Razmnožavanje:

Razlikovati odraslog mužjaka od ženke nije teško. Mužjak ima prekrasne duge peraje i izrazite je boje. Postoje mnoge varijacije u bojama (crveni, plavi, rozi... crni su jako rijetki i jako cijenjeni). šenke obično nemaju lijepe boje, a peraje su im znatno kraće od mužjakovih, ne dulje od 1 cm. Kada su mlađi i mužjaku još nisu do kraja izrasle peraje, jako ih je teško razlikovati.
šenke imaju žlijezdu, bijelu izbočinu na trbuhu. Mužjak ima drukčiji organ za disanje, izgleda kao da su mu membrane prevelike i vire iznutra. No ponekad (rijetko kada, ali se dešava) mladi mužjak može imati izraženu žlijezdu, kao i ženka veću membranu.
Borce nije osobito teško razmnožiti, ali nije ni lako. Mužjaka treba staviti u zaseban akvarij sa potpuno mirnom površinom; dakle bez filtera, zračnih pumpi i sl. Na površinu mu staviti neku plutajuću biljku ili po dužini prepolovljenu plastičnu čašu postavljenu kao kupolu i ispod nje će on najvjerojatnije utaboriti svoje gnijezdo. Na dno ne stavljajte ništa, jer će pijesak, kamenje i ostalo sprječavati mužjaka u namjeri da brižno pokupi popadalu ikru i vrati ju na površinu. Temperaturu namjestite na 28 stupnjeva.
šenku stavite u staklenu čašu, tako da ju on vidi ali ne može do nje. Ubrzo će mužjak početi graditi gnijezdo od balončića zraka koje će vezati za plutajuće bilje. Kada gnijezdo bude otprilike 1 cm duboko, a ženka duž tijela dobije izuzetno uočljive okomite bijele pruge, vrijeme ja da uklonite čašu.
Mužjak je odmah spreman za parenje. No mnoge ženke ne žele odmah, te im je dobro ostaviti neko bilje (javajska mahovina je odlična za tu svrhu) kako bi se mogle skrivati od nasrtljivog mužjaka dok se ne odluče suprotno.
I sada započinje parenje. Mužjak i ženka obmotaju se jedan oko drugoga i on ju čvrsto stisne.Tada ženka ispusti ikru koju on oplodi i oni se razdvajaju, oboje onesviješteni na nekoliko trenutaka, no mužjak se prije oporavi i, dok ženka još tone prema dnu, on u usta sakuplja ikru i "pljucka" ju u sagrađeno gnijezdo. Zato se oni pretežno pare ispod njega. Svaki put kada se ženka oporavi vraća se k njemu. Neke ženke pomažu mužjaku u popravljanju gnijezda i postavljanju ikre u njega, neke ne rade ništa, a neke ju jedu. Ako vaša jede ikru ne vadite ju van, jer ispušta daleko više ikre no što ju pojede. To se ponavlja mnogo puta i traje nekoliko sati. Kada primjetite da ona ne ispušta više ikru vrijeme je da ju izvadite jer je na smetnji, i i počela bi jesti ikru.
Mužjaka ostavite. On sakuplja svu popadalu ikru i vraća ju u gnijezdo i popravlja ga. Zato nemojte noću gasiti svjetlo jer on neće vidjeti ikru. Ikra koja je na tlo možda se razvije, ali mlađ nema dovoljno snage isplivati na površinu po zrak i ugiba.
Mužjak će jesti sva neoplođena jaja kako bi spriječio da ih napadnu gljivice i tako zaraze dobra jaja. No ponekad se događa, ne zna se zašto, da pojede sva jaja. Neki takvi mužjaci u ostalim pokušajima sasvim lijepo brinu o jajima i mlađi. No ako tri puta pojede svoju ikru, odustanite od neka. Nije roditeljstvo za svakoga.
Može se dogoditi i da gljivice napadnu gnijezdo i sve propadne. Kako biste to sveli na minimum, dodajte poslije mrijesta malo sredstva protiv gljivica.
Za dva dana ribice se izlegnu ali tata borac mora biti s njima još 2 dana jer na isti način kao i ikru sada sakuplja mališane koji ispadnu iz gnijezda. Nakon ta dva dana života mlađ dolazi u stadij slobodnog plivanja i tata im više ne treba i mi ga vraćamo u zajednički akvarij.
autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Anabantoidei
Porodica: Osphronemidae
Potporodica: Macropodinae
Rod: Betta
Vrsta: Betta splendens
Narodni naziv: siamese fighting fish ( unspecified )
Otkriven: Regan 1910
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24-30 °C)
Ph: 6.0-8.0
Veličina / visina: 7cm
Litraža: 50l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Copadichromis azureus


    Copadichromis azureus je jedan od ljepših "plivača" u Malawi jezeru. Prekrasne je plave boj, ističe se i veličinom koja u akvariju može doseći i do 25 cm. To je riba kojoj je p ...

    » Copadichromis azureus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi