akvarij

Symphysodon discus

diskus

Diskusi su vrlo društvene i mirne ribe te ih je poželjno držati u jatima od barem pet pripadnika vrste. Zajednički akvarij treba dobro zasaditi biljem no treba im ostaviti dovoljno mjesta za plivanje. Preporučljivo je imati i panjeve koji otpuštaju tanine te na taj način snižavaju pH prirodnim putem a ujedno i zatamnjuju vodu jer diskusi ne voli svjetlo.

Akvarij treba biti dugačak više od 100 cm i visok najmanje 50 cm. Optimalna količina vode je oko 50 l na odraslog diskusa. Uz njih možemo držati i ribe poput: Paracheirodon axelrodi, Hemmigrammusi, Nannostomusi, Papiliochromis ramirezi, Apistogramme i druge miroljubive koje podnose nešto više temperature. Od bilja mogu se saditi one iz rodova Echinodorus, Cryptocorine, Microsorium, Ludwiga i sl.

Zbog njihove povisoke cijene i malo veće zahtjevnosti ne preporučuju se potpunim početnicima. Pri kupovini posebno treba pripaziti da riba nije plašljiva i da jede bez straha. To je siguran znak da je zdrava.

Na kvalitetu vode posebno treba paziti. Uz tjedno mijenjanje 10% vode potrebno je i svaki drugi dan usisavati dno od ostataka hrane i fekalija; kao i redovito provjeravati kemijsku ravnotežu. Filtracija mora biti izvrsna. Pipovača im je pretvrda - za uspješno držanje i sreću ovih prelijepih riba potrebno je kombinirati s vodom iz RO uređaja (mekanijom). Za mrijest je svakako potrebno spustiti pH vrijednost vode.

Opis sastavljen na temelju iskustva i poruka člana aquavu

Recept za hranu za diskuse:


3 svježa jaja
140 g smrznutog graška
45 dkg smrznutih repova škampa ili kozica
45 dkg smrznutog ili svježeg ribljeg fileta
140 g smrznute mrkve (može i svježa)
1 banana
140 g nasjeckanog smrznutog špinata (može i svježi)
22 dkg smrznute rakovice
10 multivitamina
280 g hrane za ribe u pahuljicama

Staviti jaja, špinat, grašak i mrkvu u mikrovalnu i kuhati 3 min. Staviti repove, riblje filete i rakovicu u vruću vodu i kuhati 2 min.
Na kraju sve staviti u multipraktik skupa s vitaminskim tabletama, pahuljicama i bananom te miksati dok ne nastane ujednačena masa. Ako je masa pregusta može se razrijediti s vodom, a ako je prerijetka onda se dodaju pahuljice. Tako dobivena masa se stavlja u hladnjak.

Recept napisao član ace1Razmnožavanje:

Količina vode u uzgojnom akvariju koja je potrebna za dva diskusa (imaju jako velike potrebe za prostorom) kreće se između 80 i 140 litara. Dubina na kojoj se diskusi mrijeste je od 32 do oko 55 centimetara, iz čega proizlazi da je za uzgojni akvarij u kojem se nalazi jedan par diskusa potrebno osigurati akvarij od 125 litara. Uzgojni akvarij bi trebala sačinjavati samo nužna oprema dok se dekor koristi u zajedničkim akvarijima (izložbenim). Akvarij je potrebno opremiti kvalitetnim grijačem, filtrom te preciznim termometrom. Potrebno je imati i odgovarajuću rasvjetu.

Ribe koje se žele mrjestiti povuku se u jedan kut akvarija iz kojeg tjeraju sve ostale ribe. Karakteristično je i mahanje perajama kojim pokušavaju očistiti dio na koji žele položiti jaja. Obično je to nekakav veći kamen, široki list ili nešto slično. Kada se primjete ribe koje se žele mrijestiti, par se prebacuje u uzgojni akvarij.

U uzgojnom akvariju je potrebno osigurati besprijekornu kvalitetu vode. Isto tako potrebno ga je postaviti na mirno mjesto kako bi se ribe što manje uznemiravale. Poželjno je zalijepiti fototapetu s tri strane akvarija kako bi se što je moguće više smanjilo uznemiravanje para kretnjama iz okoline.

Kemijska kvaliteta vode koju je potrebno osigurati u uzgojnom akvariju zahtjeva nešto bolju pripremu. Voda mora biti vrlo mekana bilo da se dobiva osmozom, djelomičnim mješanjem s destiliranom vodom ili putem ionskih izmjenjivača. Karbonatna tvrdoća (kH9 mora biti manja od jedan dok kiselost vode (pH) mora biti od 5,5 do 6,0. Temperatura mora biti 30°C (+ - 1 stupanj).

Kako smo već naveli, u uzgojnom akvariju nema dekora, a i dno mora biti bez šljunka kako bi se osigurala što bolja higijena u akvariju. Filtar (najbolje spužvasti pogonjen zračnom pumpom) se postavlja nisko kako bi filtracija što manje uzburkavala vodu. Na sredinu akvarija se postavlja površina na koju ribe odlažu jaja. U trgovinama se može kupiti glineni stožac za mrijest, a može poslužiti i glinena posuda za cvijeće ili nešto slično. Bitno je da površina ne bude glatka kako bi se osigurao prihvat jajašaca.

Mrijest u pravilu traje oko pola sata pri čemu ženka polaže ikru u redovima, a mužjak pliva za njom i oplođuje jajašca. Ženka prosječno položi oko 200 jajašaca, a inkubacija traje oko 65 sati što ovisi o temperaturi vode. Za vrijeme inkubacije oba roditelja brižno čuvaju jajašca osiguravajući protok vode užurbanim pokretima peraja. Nakon perioda inkubacije "punoglavci" dobivaju repiće te ih roditelji premještaju na drugo mjesto ( na istoj posudi ). Žumančane vrećice osiguravaju dovoljno hrane za 3-5 dana, a za to vrijeme roditelji počinju izlučivati mukus po koži pri čemu mjenjaju boju tijela u gotovo pa crnu. Mlađ se hrani mukusom (kožna izlučevina roditelja, prva hrana mladim ribama) oko dva tjedna. Za to vrijeme treba pripremiti artemiju s čijom prihranom se može započeti već drugi tjedan njihova života. Nakon tri tjedna može se započeti prihrana s drugom mesnom hranom (tubifex, sak, tetra primo, goveđe/pureće srce...).

Mlađ se odvaja od roditelja s oko mjesec dana kada dostignu veličinu od oko 2 cm. S oko dva mjeseca starost treba ribicama početi postepeno povećavati tvrdoću vode te ubacivati raznovrsniju hranu.

Opis sastavljen na temelju iskustva i poruka člana Moly Birth

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Symphysodon
Vrsta: Symphysodon discus
Narodni naziv: discus ( unspecified )
discus ( English )
Otkriven: Heckel 1840
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (28-31 °C)
Ph: 5.0 - 7.0
Veličina / visina: 17cm
Litraža: 150l
Ostale fotografije na forumu:
Pogledajte komentare forumaša:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi