akvarij

Pelvicachromis pulcher

kribenzis

Nalazimo ih u potocima, iako je prisutna u svim vrstama vode (čak i boćatoj, gdje se rijeke ulijevaju u more). I u prirosdi podnašaju od kiselih do lužnatih, mekih do tvrdih voda, te je u akvariju bitno samo da se kvaliteta vode održava konstantnom.

Ove miroljubive ribe idealne za zajednički akvarij, iako ja mislim da će se pravi ugođaj postići samo ukoliko su oni i jedine vrste u akvariju, eventualno uz još mali broj drugih vrsta (čistača, te riba koje će "ispuniti prazninu", jer su pulcheri ribe koje svoje vrijeme ne provode na otvorenom, već se radije drže u pozadini akvarija, među biljem.

Zanimljivo je i to da mogu biti u gusto zasađenom akvariju bez opasnosti da će pojesti svo bilje.Razmnožavanje:

Najzanimljivije o pulcherima je, po meni, njihovo razmnožavanje, do kojega će doći svakako, a najbolje bi bilo da im osigurate neku jamu, ali može i špilja. Ukoliko im osigurate navedeno, vjerujte, nećete ni znati da su se parili, sve dok ne vidite male ribice koje prate svoje roditelje u jatu.

Što se tiče hranjenja malih pulchera, to slobodno prepustite roditeljima, koji će uzeti običnu suhu hranu, prožvakati je sve dok ona ne bude bila dovoljno sitna da je malci mogu pojesti, i tada je kroz škrge ispustiti na mjesto gdje malci borave.

Za vrijeme čuvanja malih, jesu agresivniji, no nikako neće doći do toga da će ubiti sustanare, već će ih samo tjerati što dalje od potomaka, neće nanijeti nikakve ozljede.

Ukoliko nemate sustanara, to bi mogao biti problem, jer tada oba roditelja moraju čuvati mlade, te se oni međusobno znaju ''zakačit'', pa bi bilo najbolje da izvadite roditelja koji je protjeran.

Minimalna veličina kavarija trebala bi biti oko 50L. Žive u parovima, a ženke su obično jače obojene, a mužjaci repnu peraju imaju zašiljenu (iako ona postaje takva tek nakon pola godine života - moji su se već parili, prije mjesec dana, a tek mu se sada počela oblikovati repna peraja).

autor teksta: D@MYR
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Pelvicachromis
Vrsta: Pelvicachromis pulcher
Narodni naziv: purple cichlid ( English )
rainbow krib ( English )
Otkriven: Boulenger 1901
Porijeklo: Oceania
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Afrički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24-27 °C)
Ph: 5.5 - 8.0
Veličina / visina: 10cm
Litraža: 80l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi