akvarij

Danio rerio

zebrica

Iako je uglavnom prugasta (poput zebre), kod nas se može nabaviti i točkasta varijanta.Ova je ribica odlična za početnike, jako je tolerantna na razne uvjete, dinamična je i brzo pliva pa ju je zanimljivo gledati. Za vrijeme hranjenja prva je i vrlo se brzo, gotovo u impulsu zaletava u površinu i u nekoliko navrata uzima hranu.Razmnožavanje:

Ženke imaju punija i srebrna tijela sa tamnoplavim vodoravnim prugama, dok su mužjaci vitkiji i umjesto srebrne boje tijela imaju zlatnu.

 

Razmnožavanje:

Njih je zaista lako raznožiti. Potrebnno je imati mali akvarij (ja imam 7 l), sa spužvastim filterom. Temperatura neka je 28 stupnjeva, voda meka, Gh nizak (no mrijestit će se oni i u malo lošijim uvjetima). Na dno akvarija stavite mrežicu izdignutu od dna barem pola cm, kako bi ikra došla do dna a spriječila zebrice da ju poslije mrijesta pojedu. Možete staviti i klikere, ikra će upasti između njih. Ja osobno koristim "košaru" koju sam napravila od (nemojte se smijati) mreže za fasadu, možete ju kupiti u svakom dućanu građevinskim materijalom, cijena joj je cca 7 kn/metar. Ribe plivaju u njoj, a ikra odlazi na dno. Na žičani obruč zašila sam spomenutu mrežu u obliku košare i tako zataknula na vrh akvarija.

 

Na svaku ženku dolaze dva mužjaka kako bi se oplodila sva ikra, no ako imate samo jednog, može i tako. Mrijest se odvija ponekada odmah, ali najčešće u zoru sljedećeg dana. Mužjak natjerava ženku, ona se pravi nedostupnom, pa naposlijetku popusti, on se treska uz nju i dok ženka polaže ikru mužjak ju oplođuje.

Sada kapnite sredstvo protiv gljivica i plijesni.

 

 

 

 

 

Nakon 2-4 dana iz ikre se razvija mlađ koja pliva do stakla i tamo još 2 dana ostaje zaljepljena. U ta dva dana njima ne treba hrana jer još uvijek imaju žumanjačku vreću koju potroše kada dođu u stadij slobodnog plivanja. Tada im treba davati hranu u prahu ili tekuću, 2-4 puta na dan.

 

 

 

 

 

 

Ona ikra koja je sljedeći dan bijela, a ne prozirna, neoplođena je i iz nje se dakle ne mogu izleći mališani.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Cypriniformes
Natporodica: Cyprinoidea
Porodica: Cyprinidae
Rod: Danio
Vrsta: Danio rerio
Narodni naziv: zebra danio ( English )
Otkriven: Hamilton 1822
Porijeklo: North America
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (20-26 °C)
Ph: 7-8
Veličina / visina: 5cm
Litraža: 40l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Yasuhikotakia morleti

    (morleti)


    Ova zaista mala riba za pripadnike svoje podporodice, rado se nabavlja upravo zbog svoje maksimalne veličine, ali i zbog cijene, te glasa kao dobar "pužotamanitelj". Često je akvaristi kr ...

    » Yasuhikotakia morleti

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi