akvarij

Trichogaster trichopterus

Ova trotočkasta guramija, poznatija pod nazivom "three spot gourami", dolazi u nekoliko varijeteta. Izvorna je boja ove ribe plava, s dvije tamnoplave točke na tijelu; jedna oko sredine, druga kod repne peraje. Treća „točka“ u stvari je oko ribe koja tvori ravninu sa spomenute dvije. To je plava guramija.

Drugi varijetet, poznati kao "Opaline" ili "Crosby gourami", žute je boje i umjesto točaka ima svjetlije, nepravilne, uzorke po tijelu.

Trećem varijetetu, zlatnoj guramiji, sam naziv dočarava boju. Pojavljuje se s točkama kao u plavom, ili s uzorcima kao u "crosby" varijetetu.

Trichogaster trichopterus je endemična vrsta sliva rijeke Mekong u Laosu, Kambodži i Tajlandu, te u dijelu Vijetnama i Yunnana.

Ova prekrasna i poprilično mirna riba ima „malenu“ manu – njen teritorijalan karakter. Stoga joj omogućite akvarij od minimalno 80 litara, mjesta za provlačenje i skrivanje poput panjeva i kamenja, te gusto zasađen akvarij.

Svejedi su i nimalo probirljivi što se hrane tiče.Razmnožavanje:

Spolne razlike su uočljive: mužjaci imaju oštriju i dulju leđnu i analnu peraju, iako ima nekih ženki s jednako dugim leđnim perajama.

Sam čin mrijesta i mužjakova briga za potomke vrlo je slična s bettama.

U zaseban, omanji akvarij, izdvojimo mužjaka i ženku, spustimo im razinu vode i podignemo temperaturu na 27-28°C. Stavljanje plutajućeg bilja pomoći će mužjaku u izgradnji gnijezda od mjehurića zraka i sline.

Kada gradnja bude završena, započinje njihov ljubavni ples. U jednom ga trenutku ženka dotakne ustima i to znači da je spremna – mužjak je obujmi svojim tijelom i stisne, te ona ispusti nekoliko jajašaca koje on odmah oplođuje. Mužjak ih kupi u padu i s poda (zato NE stavljajte nikakvu podlogu, jer će smetati. Ikra bi popadala između komadića šljunka i postala nedostupna za mužjaka). Ikru potom stavlja u gnijezdo, te je podupire još jednim slojem balončića.

Ta radnja traje sve dok ženka ne izbaci čak 700-800 jajašaca. Zatim je vadimo iz akvarija jer bi samo smetala i mužjak bi mogao postati agresivan na nju.

Tijekom noći svjetlo ostavljamo upaljeno kako bi se mužjak mogao što više skrbiti za ikru i mlađ, te ih vraćati kako ovi budu padali iz gnijezda.

Treći dan mlađ dolazi u tzv. stadij slobodnog plivanja, kada plivaju vodoravno. Tada i mužjaka vraćamo u zajednički akvarij, a započinjemo s hranjenjem mališana. Artemija, suha hrana za mlađ ikrašica ili infuzorije, najbolji su izbor.

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Anabantoidei
Porodica: Osphronemidae
Potporodica: Luciocephalinae
Rod: Trichogaster
Vrsta: Trichogaster trichopterus
Narodni naziv: three-spot gourami ( unspecified )
Otkriven: Pallas 1770
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi