akvarij

Aphyosemion gabunense

Sve Aphyosemion (killifish) vrste dolaze iz središnje i zapadne Afrike i prelijepih su boja - većina ima intenzivno obojan vrh i dno repova.

Aphyosemion gardneri, Aphyosemion australe i Aphyosemion striatum su vrlo zahvalne vrste za akvarijske uvjete.Ne narastu više od 12-ak centimetara i mogu biti u zajedničkim akvarijima s tetrama, razborama i drugim neagresivnim vrstama. Dobri su algojedi.

Ove ribe trebaju mnogo bilja, kako bi se mogle skrivati. Preporučljivo je imati i bilje koje će im biti kao "poklopac", npr. riccija i vodena leća.

Divlje ribe ove vrste žive u mekoj vodi ali obično podnose našu tvrdu pipovaču. Za hranu im odgovara lisnata, a svakako i živa hrana poput crvića.Razmnožavanje:

Mrijesni akvarij ne mora biti veći od 10 - 20l. Napunite ga biljem, pogotovo mahovinom po kojoj će ženka  izbaciti ikru. Po mogućnosti ih hranite živom hranom pred mrijest.

Kada ženka izbaci ikru a mužjak je oplodi, možete roditelje zadržati u tom akvariju još desetak dana. Ako se roditelji hrane dovoljno i kvalitetno, neće pojesti ikru.

Ikra se izleže za 12 - 20 dana. Prvih dana hrana će im biti njihova žumanjačka vrećica, a zatim im treba davati kvalitetnu živu hranu ili barem sitnu lisnatu hranu, a kasnije i artemiju.

autor teksta: nenad66
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Cyprinodontiformes
Podred: Aplocheiloidei
Porodica: Aplocheilidae
Potporodica: Aplocheilinae
Rod: Aphyosemion
Vrsta: Aphyosemion gabunense
Otkriven: Radda 1975
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna
 

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi