akvarij

Ancistrus dolichopterus

grmastousti som

To su vrlo tolerantne ribe koje dobro podnose razne uvjete u vodi, otporni su na razne bolesti, izvrsni su čistači, no osjetljivi su na manjak kisika u vodi. Blagi su i idealni sustanari ostalim ribama, iako se može dogoditi netolerantnost dvaju mužjaka na malom prostoru.

Građa tijela:

Po cijelom tijelu, osim po trbuhu, ove smeđe ribe posute su svijetlim točkicama. Normalno je da mijenjaju nijanse, kao i da su ponekad ili uvijek isprešarani raznim, flekama. Narastu do 12 cm, pa je poželjno ih držati u više od 100 l. Glava im je velika, s donje strane imaju ogromna okrugla usta s kojima se priljepe na staklo i tako klize jedući alge.Razmnožavanje:

Dok su maleni, spol im je nemoguće razlikovati, no u dobi od oko 7 mjeseci, kad narastu oko 7, 8 cm to je jako lako. Mužjak ima specifične mesnate izrasline po glavi, poput bodlji. Najprije počinju rasti uz rub vilice, pa sredinom prema tijelu. šenka ih nema, ili su joj izuzetno male, jedva primjetne, samo duž vlice. Ponekad se zna dogoditi, ako u akvariju imate više mužjaka, da oni manje dominatni ne razviju do kraja svoja spolna obilježja, pa su im i izrasline manje.

http://www.akvarijske-ribe.com/slike/ancistrus-dol.jpg

Dakle; kad vaši somići razviju vanjska spolna obilježja, mogu se i pariti. To i nije teško ostvariti, samo ako imate adekvatnu pećinu, jer mužjak će u njoj nakon što ženka ispusti ikru, brižljivo ventilirati jajašca svojim repom, kako bi plijesan i razna oboljenja sveo na minimum. Zatim će i mališane čuvati još neko vrijeme od ostalih riba (jer većina riba jede mlađ).

Za pećinu se preporučuje neka glinena više puta prokuhana i izribana teglica za cvijeće koja se preokrene, a na dnu (tj. vrhu) joj se proreže rupa kroz koju som može ulaziti. No mislim da je najbolje kupiti gotovu ukrasnu pećinu vel. 16 cm ( cca 30 kn), ima ih u svakom dućanu sa kućnim ljubimcima. Prednost joj je što se mojim somovima uvijek svidjela za parenje, dovoljno ju je samo jednom prokuhati, dok teglica može biti premala, prevelika, s premalom rupom... Znam da skoro svi "pravi" akvaristi ne vole te ukrase, no pećina će tu biti samo par dana, ne radi ukrasa, već kao idealno mrijestilište za ancistruse.

Mogu se pariti u zajedničkom akvariju i u zasebnom. Ako ih parite u zajedničkom, znajte da neće svi malci preživjeti. Ikra se izlegne nakon 3-4 dana i još neko vrijeme oni imaju žumanjačku vreću, no i s njom oni se kreću i tako nekoliko njih izađe iz sigurne špilje i biva pojedeno. Nama ostane 5-8 malaca koje onda odvojimo u kotilicu.

Nakon što ste postavili špilju blago pojačajte prehranu, a odlično je ako imate list salate kojeg uronite u kipiću vodu i "prepeglate" ga čašom, kako bi omekšala. Gumicom ili koncem privežete ga za kamen i stavite u akvarij. Vidjet ćete kako je to prava poslastica i za ostale ribe (pogotovo drugi dan, dok još omekša), a somićima je to idealan znak da će mu potomci biti opskrbljeni dovoljnom količinom hrane.

Mrijest se obično odvija noću i, osim ako niste noćna ptica, vi to ne zamjećujete. Nakon što preko dana mužjak brižno čisti pećinu, noću lovi ženku koja ulazi u nju i polaže velika, narančasta jaja. Ona zatim odlazi (ako su u zasebnom malom akvariju izvadite ju jer će smetati i tata som će biti agresivan na nju), dok tata som ostaje i repom maše oko ikre, a glavu usmjeruje prema izlazu i čuva stražu. Kada primjetite da vam som ne izlazi, osim par puta vrlo kratko nešto pojesti na brzinu, znajte da ćete za cca 1 tjedan vidjeti malce kako isplivavaju i papaju po staklu. Tada im tata ne treba, jer oni odlaze od pećine i on ih više ne može čuvati. Ako su bili u zasebnom akvariju, vratite tatu u zajednički, a ako su u zajedničkom akvariju i želite zadržati potomke, odvojite ih u neku kotilicu ili drugi akvarij. Nemojte se prenagliti misleći da im nitko ne može sada ništa, jer su brzi i jako veliki. Tako sam ja ostala bez cijele jedne generacije.

Malce možete hraniti tableticama za ribe dna, ali ako ima algica po staklu i biljkama, uz ostatke hrane po podu ni to im ne treba. No tek kada plivaju okolo, jer dok imaju žumanjačkui vreću hrana im ne treba, već će zagađivati vodu.

To je to. Nakon 4 mjeseca malci dostižu prodajnu veličinu.

Savjet: Nemojte nipošto tati somu u pećinu dok čuva malce ubacivati hranu, učinit ćete mu đavolju uslugu. On se dovoljno najede dok izlazi van, a ovako ćete mu zadati previše posla i ugroziti mlađ jer će sve ribe pohrliti u njegovu pećinu po hranu. Ja sam to učinila jednom, i nikada više!!

autor teksta: jasmina
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Ostariophysi
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Potporodica: Hypostominae
Rod: Ancistrus
Vrsta: Ancistrus dolichopterus
Narodni naziv: bluechin xenocara ( English )
Otkriven: Kner 1854
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (23-29 °C)
Ph: 6-8
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 40l
Ostale fotografije na forumu:
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi