akvarij

Aequidens rivulatus

Često nailazim na netočne opise ovih riba, zato sada opisujem svoje.

Prekrasnih boja, zaista su jedni od ljepših ciklida. Najprije sam kupio ženku i nakon tri dana mužjaka, oboje veličine 4-5 cm. Ženka je u četiri mjeseca narasla samo 2-3 cm, dok je mužjak "buknuo", te je sada nemalih 12-ak cm (dvostruko je veći od ženke).

U svim opisima je napisano da je to izrazito agresivna riba. E pa u mom akvariju nije. Društvo Green Terrorima čine dva para Nicaraguensisa, tri Meekija, tri Sajice i Ellioti. Neke pretjerane agresije nema, tu i tamo se natjeravaju po kavariju, ali do sada niti jedna riba nije ostala bez peraja ili ljuske.

Još jedna stvar koju često čitam a nije točna, da uništavaju bilje. U akvariju imam zasađen Echinodorus major i Echinodorus amazonicus, imao sam i Saggitariu. Do sada nikada nisam vidio da su gricnuli ili trgali bilje, čak je i jedan pelcer u kutu gdje se mrijestili ostao netaknut.Razmnožavanje:

Pročitao sam po drugim stranicama da se teško mrijeste, što u mom slučaju nije točno. Kod mene se redovito mrijeste svakih 10-14 dana. Ženka očisti stijenu, položi puno jajašaca koje potom oplođuje mužjak. Mužjak ne brani jajašca nego slobodno pliva po akvariju, ženka ga tjera ukoliko im se približi. Nakon 3-4 dana ženka premjesti jajašca sa stijene na pijesak (prije toga iskopa rupu gdje će sakriti jajašca). Dva do tri dana nakon toga malci počinju sramežljivo plivati. Nakon sljedećih 2-3 dana malci počinju slobodno plivati oko "mame" i u tim trenucima bolje da joj se nitko ne približava! jer će napadati i ribe koje su duplo veće od nje. Agresivnost pokazuje samo kada je u svom kutu gdje je položila ikru, ali nakon tjedan-dva počinje s malcima plivati posvuda.

Sada više nije toliko agresivna – što meni nikako nije jasno - pa malci bivaju pojedeni jedan po jedan. Ali nakon 10-ak dana sve ispočetka, novi mrijest.

autor teksta: bojan.c
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Aequidens
Vrsta: Aequidens rivulatus
Narodni naziv: green terror ( unspecified )
green terror ( English )
Otkriven: Günther 1860
Skupina ciklida: C. Novoga svijeta, Srednja i J. Amerika
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (22 - 26 °C)
Ph: 6,8 - 7,5
Veličina / visina: 15cm
Litraža: 200l
 

Fotogalerija


Uređuju: Dexter-vu, Jasmina

Izabrana riba:

  • Chilotilapia rhoadesii


    Ova riba se hrani mekušcima tj. puževima. Mali puževe doslovno drobi između ždrijela čeljusti (unutar usta), dok su velike puževe rješava drobljenjem ustima. U akvariju se mo ...

    » Chilotilapia rhoadesii

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi