Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Obrada fotografija

Rubrika: Savjetnik za prave akvariste

Iako za potrebe foto-galerije i foruma ne trebate sami obrađivati fotografije jer se one same smanjuju na potrebne dimenzije, ovdje ćemo vam opisati kako ih smanjiti i pohraniti. Tako ćete uštedjeti na vremenu slanja, impulsima ili prometu.
Izabrali smo za vas četiri najčešća programa. Najprije ćemo započeti Paintom:

PAINT

napisala: jasmina

Iako skromnih mogućnosti, Paint je program koji dolazi uz Windows platforme i imate ga najvjerojatnije svi na svojim računalima. Pokrećete ga na sljedeći način:

START --> PROGRAMS --> ACCESSORIES --> PAINT

1. Željenu fotografiju odabirete pomoću padajućeg izbornika, FILE --> OPEN2. Zatim na već spomenutom izborniku odabirete IMAGE --> STRETCH/SKEW i upišete potrebni postotak (pod visina i širina ! ) u polja pri stretch

 

3. upišete pod WIDTH 800 i odaberete jedinicu pixel4. Pohranite fotografiju putem opcije FILE --> SAVE AS na padajućem izborniku i odaberite datoteku.

IMAGE RESIZER

napisao: Gungor

IMAGE RESIZER - NAJLAKšI PUT DO SLIKA PRAVE VELIčINE

Najjednostavniji, najbrži, a opet besplatan način na koji možete veličinu svojih slika u jpeg formatu prilagoditi objavljivanju u galeriji ili na forumu naših stranica jest onaj s pomoću Microsoftova programčića Image Resizer, iz zbirke PowerToys za Windows XP. Velik je tek nešto više od 500 kB, a besplatno ga možete skinuti na stranici:

http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

Nakon što ga instalirate, otvorite folder u kojemu se nalaze slike kojima želite promijeniti veličinu, selektirajte proizvoljan broj slika i desnim gumbom kliknite na odabrano. Nova stavka u dobivenom izborniku, koje prije instalacije programa nije bilo, jest Resize Pictures - nju trebate odabrati, kako pokazuje prva slika, i otvorit će se prozor Image Resizera (druga slika).
Image resizer
Image resizer

Od nekolicine ponuđenih opcija, odaberite Medium (fits a 800 x 600 screen), i pritisnite OK. Selektirane slike bit će smanjene na odabranu veličinu i spremljene u istu mapu pod novim imenom, koje će biti jednako starome, ali s dočetkom (Medium). Vaše originalne slike ostat će nedirnute.

Program smo isprobali na tiff, gif i jpeg slikama, no za objavu na ovim stranicama ograničite se na jpeg format.

IRFANVIEW

napisao: Prow

Kako su dvije dimenzije, duljina i širina, proporcionalne (iako ne nužno!), jedan od načina je smanjivanje slike po visini/širini. Među najjednostavnijim alatima za smanjivanje dimenzija slike je Irfanview te će se njegovo korištenje u kratkim crtama opisati.

Program možete pronaći na službenim stranicama www.irfanview.com .

NAPOMENA: Ovaj tekst je napisan isključivo vezano uz smanjivanje veličine slika za potrebe foto galerije na ovoj stranici, te će se u najkraćim crtama opisati isto. Ostale mogućnosti programa, kao i ostale primjene neće se spominjati i objažnjavati.

Pod pretpostavkom da ste uspješno skinuli, instalirali i pokrenuli program, pred nama se otvara prazna radna površina. Potrebno je odabrati opciju “Batch Conversion/Rename” iz izbornika FILE:

 IRFANVIEW
 
Otvara nam se novi izbornik, gdje odmah uključimo opciju “Use advanced options”, te ispod toga odabiremo gumb “Set advanced options”. Ponovno se otvara novi prozor, u kojem uključimo opciju “Resize” te u “Set new size” podesimo širinu 800, visinu 600 (pixela, ne cm!), kako je prikazano na slici:

IRFANVIEW
U padajućem izborniku te popisu datoteka (zaokruženo crveno), odaberemo SVE slike kojima želimo promjeniti veličinu. Označimo jednu po jednu sliku (ili više njih), te pritiskom tipke “Add” (žuta strelica), dodajemo ih u popis slika za obradu. Kada izaberemo sve slike kojima želimo promjenit veličinu, još nam samo preostaje odabrati odredišni direktorij. Upišemo ga ili odaberemo pritiskom na “browse” (zaokruženo plavo). Važno je naglasiti kako odredišni (eng. output) direktorij mora biti različit od izvornišnog (eng input), jer slike nakon obrade zadržavaju originalna imena, pa će u tome slučaju najvjerojatnije doći do pogreške. Kada je i to gotovo, preostaje nam samo pokrenuti obradu slika, na vrlo jednostavan način, pritiskom na tipku “start” (zelena strelica).

IRFANVIEW
Nakon toga program obrađuje sve slike, te nas obavještava o ishodu obrade. Ukoliko sve prođe bez pogrešaka, odnosno nema upozorenja (warninga), izlazimo iz programa, a obrađene slike nas čekaju u odredišnom direktoriju, spremne za uporabu.

ADOBE PHOTOSHOP

napisala: Jasmina

Iako su prethodni programi više zastupljeni (besplatni su), ne bih preskočila ni objašnjenje obrade fotografija putem Adobe Photoshopa. Photoshopa vodeći  profesionalni program za obradu fotografija i crtanje, zavidnih mogućnosti te je onima koji nisu upoznati s njim pretežno odbojan zbog mnoštva opcija koje na prvi pogled djeluju nepregledno.

No za naše potrebe, a to su smanjenje fotografija na širinu 800 px i kompresija istih na što manje gubljenje kvalitete je, usudila bih se reći da je jednostavan.

Otvorimo dakle program (imate ga u svakom CD-u koji dolazi s kompjuterskim časopisima,te na web stranicama
http://www.adobe.com/products/photoshop/)

Zatim otvaramo iz padajućeg menija opciju FILE --> OPEN i odabiremo željenu fotografiju.
*Ukoliko ćelimo odabrati više njih, protoskom desnog ALT-a i lijeve tipke miša možemo ih proizvoljnim redosljedom odabirati, a ako ih želimo nekoliko u nizu, umjesto ALT GR-a ćemo pritisnuti SHIFT
Sada odabiremo IMAGE --> IMAGE SIZE i u polje za unos dimenzija pored vrijednosti “Width “ (širina) upisujemo 800, jedinica pixel. Moramo paziti da nam polje za "constain proportion" bude označeno kvačicom jer bi se u suprotnome samo širina, ali ne i visina fotografije promijenila, te bismo kao rezultat dobili iskrivljen i izdužen prikaz.
Adobe Photoshop
Adobe Photoshop

Mali trik: SVAKO smanjenje fotografija, bez obzira uz pomoć kojeg programa ono bilo urađano, rezultira blagim zamućenjem iste. Da bismo to ispravili sve što treba je odabrati iz padajućeg izbornika opciju FILTER --> SHARPEN --> SHARPEN i fotografija je ponovno zavidne jasnoće :)


E, sada je vrijeme za pohranu vašeg uratka. Odaberite iz onog padajućeg izbornika opciju FILE --> SAVE AS (ukoliko odaberete SAVE, fotografija će se presnimiti preko iste. S ovom opcijom daje nam se mogućnost zadržavanja iste i odabira lokacije za novu). Sada vam se otvara novi prozor i na vrhu imate padajući izbornik u kojem možete odabrati željenu datoteku ili pak, ne dirajući ga, zadržati istu u kojoj vam je izvorna fotografija.

Naniže se nalazi “File name” opcija, tu možete svoju fotografiju preimenovati, a tik ispod tog polja nalazi se ono za format i odaberite *.jpg ekstenziju.

Na kraju će vas pitati za stupanj kompresije, tj. kvalitetu konačnog prikaza. Izaberite 5 ili 6, veća vam ne treba, na manjoj se vide greške u prikazu ("zrnasta slika").

I to je to!

 

autor teksta: jasmina
broj čitanja: 14490

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi