Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6
akvarij

Prijetnje koraljnim grebenima

Rubrika: Tekstovi o morskoj akvaristici

Koraljni su grebeni vrlo bogata morska prebivališta i daleko najveći ustroji što su ih stvorila živa bića. No kako sporo rastu i imaju stroge zahtjeve glede okoliša, lako im naškodi ljudska djelatnost. Najmanje 20 posto koraljnih grebena u svijetu toliko je oštećeno da su takoreći mrtvi. Ako se nešto hitno ne poduzme u sljedećih bi trideset godina moglo nestati oko 40 posto koraljnih grebena, a borci za očuvanje prirode vode tešku borbu da spriječe takvu budućnost.Grebeni u opasnosti

Koralji su životinje mekih tijela koje se štite tako što grade kredaste kosture, a oni traju mnogo duže od samih životinja i gomilaju se, izgrađujući grebene. Površina grebena je kao živa koža, a sadrži milijune koraljnih životinja ili polipa i još više mikroskopskih algi, nazvanih zooxanthellae, koje žive unutar polipa i pomažu u prehrani svojih domaćina tako što iskorištavaju Sunčevu energiju. U zdravom grebenu neki razgranati koralji godišnje narastu više od 20 centimetara. Njihovo širenje nagore ograničava tek samo more, jer malo koralja može podnijeti da bude dulje od sata izloženo za vrijeme oseke. Taj rast nadoknađuje štetu što je nanose oluje ili životinje koje se hrane koraljima, pa se greben širi, ili ostaje iste veličine, no ta se istančana ravnoteža poremeti ako nešto ošteti polipe ili njihove zooxanthellae. Rast se više ne može održavati, a na površini grebena počinje izjedanje. Ako se koralj ne oporavi, počinje propadati cijeli ekosustav, jer koralji životinjama s grebena pružaju hranu i stanište.

Razlozi opadanja

Koraljne su grebene uvijek iskorištavali kao mjesne izvore dobara, a može ih se ozbiljno oštetiti prekomjernim ribolovom, ili ako se koralj odstrani zbog osobne ili novčane dobiti. Mogu biti zahvaćeni i onečišćenjem s udaljena područja.

Koralj zahtijeva čistu vodu, s malo hranjivih tvari, jer to pogoduje njihovim zooxanthellama i obuzdava suparničke alge koje žive slobodno. I obratno, sve što morsku vodu čini mutnijom ili plodnijom, može ograničiti njihov razvoj. U mnogim dijelovima tropa obrađivanje zemlje i sječa šuma povećali su eroziju tla, pa su nastala osipanja puna sedimenta, koja nalaze put u more. To zasjenjuje koralj i lišava ga svjetla koje je njegovim "ortacima" zooxanthellama potrebno da bi preživjeli. Na grebene još utječu obalni i turistički razvoj, jer odvodni kanali podižu razine hranjivih tvari u vodi, što dovodi do prekomjernog rasta algi. To se može spriječiti sređivanjem odvodnih kanala, ali često nema dovoljno sredstava. Čak i u razvijenim zemljama, mnoge zajednice koje žive na obali još kanalizacijom odbacuju sirove otpatke u more.

Povišenje temperature mora

Unatoč tim prijetnjama, mjesno oštećivanje grebena može se i preokrenuti. U zaštićenim su se područjima neki grebeni brzo oporavili kad su onečišćenje i ribarenje stavljeni pod nadzor. Ali koraljnim grebenima prijeti i planetarno zatopljenje, a tu je pojavu, koja se javlja diljem svijeta, daleko teže nadgledati.

Kad se temperatura mora povisi, koraljni grebeni trpe oštećenje. Koraljni se polipi nadu pod pritiskom, pa reagiraju tako da izbace svoje alge, u postupku nazvanom koraljno izbjeljivanje. Taj se postupak obrće, ako se voda zatim ohladi, ali ako je temperatura povišena kroz dulje razdoblje, koraljni polipi umiru. Poduzimaju se mjere da se planetarno zatopljenje smanji, no učinak tih mjera još je daleko. Za koraljne grebene svijeta, 21. stoljeće bit će kritično doba.

Povijest bolesti izbjeljivanja
Na grebenu Molasses, na floridskim otocima u SAD-u, pomno proučavaju tragova nedavnog koraljnog izbjeljivanja, do kojega je tu došlo kad je, ljeti, najviša temperatura vode dosegla 31 °C. U nekim godinama izbjeljivanja došlo je i do epidemije bolesti koralja.

broj čitanja: 9667

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi