Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Lopoči

Rubrika: Vrtni ribnjaci

Elegantni plutajući cvjetovi i bujni listovi lopoča (Nymphaea) ukras su svakoga vodenog vrta, bez obzira na to je li nastao djelovanjem prirode ili oblikovanjem ljudskih ruku u neformalnom ruralnom ili formalnom gradskom okruženju.Cvjetovi lopoča razlikuju se po obliku - od potpuno rastvorenih i zvjezdastih pa do onih u oblika pehara. Raznolikost se očituje i u bojama cvjetova, koje ispunjavaju paletu od "čisto bijelih" ili krem bijelih preko zadivljujućih nijansi crvene, žute pa i plave boje. Neke vrste lopoča krase tamni ljubičastozeleni listovi, dok drugi imaju privlačne šarene listove. Cvjetovi nekih vrsta naglašena su mirisa, pa ih je najbolje uzgajati u uzdignutim bazenima, gdje će njihov miris najbolje doći do izražaja.

Većina lopoča cvate danju, no neki tropski kultivari, npr. 'Missouri' i 'Red Flare' otvaraju cvjetove u sumrak, pa bi ih trebalo uzgajati u osvijetljenim bazenima da se ljepota njihovih cvjetova može bolje uočili kad padne mrak. Ovakve vrste podrijetlom iz tropskih i suptropskih krajeva treba u područjima s umjerenom klimom uzgajati u zatvorenom prostoru, a na otvorenom samo za vrućih ljetnih razdoblja.

Lopoči trebaju nekoliko sati sunčana vremena dnevno pa ih treba uzgajati na otvorenoj sunčanoj strani bazena. Ako nemaju dovoljno sunčane svjetlosti, rađat će više listova na račun cvjetova. Lopoči vole mirnu vodu, stoga ih treba smjestiti podalje od vodoskoka ili slapa. Osjetljive tropske vrste uglavnom rastu znatno brže od otpornih te zahtijevaju vrlo mnogo svjetlosti, obilno prihranjivanje i toplu vodu, čija temperatura ne smije biti niža od 20°C.

Osim lijepa izgleda, lopoči održavaju vodu čistom, jer njihovi veliki listovi prave sjenu i time sprečavaju razvoj i rast algi.

Njega i uzgoj

Većina lopoča ima zadebljali gomolj koji raste gotovo okomito, a na donjem kraju razvija vlaknasto korijenje. Kultivari lopoča N. odorata i N. tuberosa imaju dulje mesnate rizome koji rastu vodoravno i plitko ispod površine zemlje.

Sadnja
Sadnju obavite između kasnoga proljeća i kasnoga ljeta, tako da se biljke mogu dobro "udomaćiti" prije zime. Ne sadite tropske vrste na otvoreno sve dok potpuno ne prođe opasnost od mraza.

Za sadnju upotrijebite posude promjera 30 - 35 cm i dubine 15 - 19 cm, ovisno o veličini i rastu odabranoga kultivara. Druga je mogućnost posaditi lopoče u "barsku", odnosno podvodnu, gredicu duboku 30 - 45 cm, te u kva drate veličine 45 - 60 cm.

Biljku ćete pripremiti za sadnju tako da joj podrežete dugačke korijene i odrežete stare i oštećene listove. Stari listovi otežavaju postavljanje biljke ispod vode jer povećavaju plutanje, a uz to proizvode premalo hrane za potrebe biljke. Novi će listovi ubrzo zamijeniti stare. Kad sadite tropske vrste, pridodajte svakako vrećicu sporo razgrađujućega gnojiva.

Ako posuda s biljkom nije preteška, zalijte zemlju prije stavljanja u bazen, što će smanjiti stiskanje zemlje u posudi. Posudu spustite na njezino mjesto konopcima, jednako kao što se radi i pri sadnji biljaka za duboku vodu.

U novom bazenu posude s biljkama možete postaviti na dno prije nego sin ga napunite vodom. Na početku ih prekrijte slojem od samo 8 - 15 cm vode, a ako je potrebno, ispod nekih posuda podmetnite podložak kako bi sve biljki bile na potrebnoj dubini. S vremenom kako biljke rastu, postupno smanjujti podlogu, sve dok posude konačno ne budu na dnu bazena.

Tropski lopoči mogu se odmah posu diti na njihovu stalnu dubinu jer su brzu rasta, a najviše vole pliću vodu ud većine otpornih lopoča.

Prihranjivanje
Lopočima je najčešće potrebno povremeno prihranjivanje, stoga stavite u zemlju ili kompost vrećicu kupovnog sporo razgrađujućega gnojiva. Tako postupajte svakih šest tjedana u radoblju rasta. Ovakvo će gnojivo postupnu oslobađati male količine hrane, što neće promijeniti boju vode niti potaknuli razvoj algi.

Održavanje
Cvjetovi lopoča traju samo 3-4 dana i treba ih i nisi ranili prije nogo što počnu tonuti i truliti. Isto se odnosi i na listove, koji brzo postaju žuti ili smeđi pa im treba odrezati stabljike ispod površine vode i odbaciti ih.

Za vrućega vremena prskajte površine listova vodom, jer ćete na taj način otjerati kukce, poput lisnih buha i uši. U krajevima sa zimskim mrazovima izvadite gomolje tropskih vrsta lopoča i spremite ih u mokri pijesak te držite na temperaturi od 5 do 7°C. Zaštitite ih od glodavaca.

Dijeljenje
Da bi se održao zdrav rast lopoča, razdijelite ih kad lišće postane pregusto ili kad korijenje preraste posudu u kojoj se nalazi. Od baze biljke odrežite dijelove koji imaju snažne izbojke zajedno s dijelom gomolja dugim oko 15 cm. Presadite u svježu zemlju. Staru bazu biljke možete zatim baciti.Razmnožavanje
Najveći broj gomoljastih lopoča može se razmnožiti tzv. reznicama pupova, a vrste s rizomom dijeljenjem. Neke se vrste mogu uzgojiti i iz sjemena ili odvajanjem biljčica.

Reznicama pupova
Neki gomoljasti lopoči rađaju postrane izbojke ("okca"), koji se mogu upotrijebiti za dobivanje novih biljaka. Odrežite ih od gomolja i poprašite ugljenom ili sumporom. Utaknite svaku reznicu u zasebnu posudu, postavite površinski sloj i uronite ih u vodu. Ostavite ih u stakleniku ili hladnom klijalištu na temperaturi od 15 do 18 °C. Kako biljke rastu, tako ih presađujte u druge posude i postupno povećavajte dubinu vode sve dok sljedećega proljeća biljke ne budu spremne za sadnju u bazen.

Sjemenom
Osjetljive i tropske vrste lopoča mogu se u velikim količinama uspješno uzgojiti iz sjemena, dok to kod otpornih lopoča ide mnogo teže. Iznimku čine mirisni lopoč (Nymphaca odorata) i N. tetragona. Prije nego što ćete skupiti sjeme, stavite plodove u platnenu vrećicu, što će spriječiti da sjeme otpliva izvan dohvata. Sjeme otpornih vrsta posijte odmah, prije nego što se osuši, a sjeme tropskih lopoča najprije operite, ostavite da se osuši, a zatim ga spremite u vrećice i čuvajte na sobnoj temperaturi. Sjetvu tropskih vrsta najbolje je obaviti u proljeće.

Sjeme posijte u posude ispunjene kompostom za sjetvu. Pospite kompostom, zalijte i prekrijte sa 2,5 - 5 cm vode. Za klijanje, sjeme otpornih vrsta lopoča treba minimalnu temperaturu od 13 °C, dok je za klijanje sjemena tropskih vrsta potrebna temperatura od 23 do 27 °C.

Kad su sadnice dovoljno velike da ih se može uhvatiti, pažljivo ih izvadite, isperite i presadite u posude koje su uronjene u 5 - 7,5 cm duboku vodu. Kasnije ih presadite u posude promjera 6 cm i postavite u vodu na dubinu od 8do 10 cm.

Nakon što su prezimili, gomolji će proizvesti mlade biljke koje se zatim mogu odvojiti od gomolja i presaditi u posude.

Biljčicama
Neke tropske vrste lopoča kojima su cvjetovi otvoreni po danu rađaju biljčice koje se mogu razviti, pa i cvasti, dok su još vezane uz matični list. One se mogu i odvojiti te presaditi u plitke posude i dalje uzgajati ispod vode na temperaturi od 15 do 18°C. Postupno im se povećava dubina vode, sve dok se ne presade u stalne posude i ne postave na dno bazena.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 26959

Izabrana riba:

  • Danio margaritatus


    Danio margaritatus, vrsta malenog ciprinida koji maksimalno naraste 2,1 centimetar. Poznata je i pod sinonimom Celestichthys margaritatus, a među akvaristim nazivana i Microrasbora galaxy. Izv ...

    » Danio margaritatus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi