Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Metode bojanja riba

Rubrika: Anatomija i život riba

Na žalost, jedina svrha bojanja riba je njihov trenutačni atraktivniji izgled, odnosno povećanje zarade. Važno je napomenuti da takva boja nestaje tijekom 6 do 9 mjeseci.

Nekoliko je metoda bojenja riba:

1. injekcije koje sadrže blistave flourescentne boje
2. uranjanje ribe u rastvor boje
3. hranjenje ribe umjetno obojenom hranom
4. laseri
5. GMO


Pseudambassis ranga

Metode:

Boje
Najčešća metoda unašanja boja u tijelo riba je putem injekcije. Ribi se u pretežno injekcije daju više puta, sve dok se ne postigne željeni intanzitet boje. Riba se nerijetko izlaže agresivnim otopinama kako bi joj se skinuo vanjski sloj zaštitne sluzi, a potom se uranja u boju. Ova metoda rezultira visokom stopom smrtnosti riba!

Hrana
Na tržištu su dostupne razne vrste hrane za postizanje "očaravajućih boja riba". Najčešće, no ne i uvijek, takva hrana sadrži prirodne, ribama neškodljive, boje - npr. beta karoten - ali kao i kod drugih metoda bojenja učinak je privremen.

Laseri
Često su ribe tretirane laserskim "tetovažma"  - uz pomoć lasera s bojom (ovu metodu najčešće koriste znanstvenici u svrhu proučavanja riba i ne koristi se (navodno!) kod ukrasnih ribica)

GMO
Posebnim labaratorijskim metoda mijenjanja gena dobivaju se varijeteti koji u prorodi ne postoje. Samo spomen GMO-a u vama bi trebao  pobuditi averziju prema takvim agresivnim postupcima.

Najčešće bojane vrste:


Gymnocorymbus ternetzi

Neki su albino varijeteti somova, poput koridorasa i staklenih somića, primali injekcije boje pothlađenom iglom. 2004 i 2005 na tržištu su se pojavili i injekcijama obojeni albino plehostomusi i neke vrste iz porodice cihlida.

Zdravstveni rizici obojenih riba

Mnoge ribe umru tijekom ovih stresnih i bolnih "tretmana", inficirane zajedničkim iglama - najčešći uzrok smrti je bolest bubrega. Kod preživjelih se riba rizik za npr. ICH povećava za čak 300% - i to, naravno, ne samo tih riba nego i svih drugih riba u zajedničkom akvariju (zaraza).

Apeli i pokušaji zaustavljanja

Mnogi članovi svijeta akvaristike trude se zaustaviti takvu praksu. Npr. u V. Britaniji je 1996 pokrenuta kampanja u organizaciji publikacije Practical Fishkeeping, što je dovelo do znatnog smanjenja prodanih obojenih riba u GB. Practical Fishkeeping je istovremeno pokrenuo akciju isticanja postojećih, i otvaranja novih mjesta gdje se ne prodaju obojene i modificirane, nego samo zdrave ribe. 2006 g. GB - ministarstvo okoliša, hrane,... je donijelo zakon da u GB zabranjuje "proizvodnju" takvih riba i njihovu prodaju proglasili ilegalnom!

Što učiniti naiđemo li na takve ribe u trgovini?


Najjednostavnije - ne kupujte. Samo tako možemo spriječiti masovno mučenje jadnih životinja. Spomenite trgovcu da se radi o agresivnim metodama - mnogi od njih ne to ne znaju i vaša će primjedba zasigurno negdje uroditi plodom. Ne zaboravite, te će boje ionako nakon nekoliko mjeseci izblijediti iz riba!

"Šarena" alternativa

Ukoliko vam se te žarke boje dopadaju, postoji mnogo vrsta riba koje su ili u prirodi živih boja (cihlide), ili su dobivene selektivnim uzgojem - sijamska riba borac, živorotke, diskusi,... Izbor je zaista velik.

izvori
http://en.wikipedia.org/wiki/Painted_fish
^ Dr Stan MacMahon and Dr Peter Burgess. Why it's cruel to dye. Practical Fishkeeping. Retrieved on 2006-05-19.
^ a b Shirlie Sharp. Death by Dyeing. About.Com. Retrieved on 05-19-2006.

 

autor teksta: muhha001
broj čitanja: 14701

Izabrana riba:

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi