Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Treset - snižavanje Ph vode

Rubrika: Uspostava akvarija

Treset može poslužiti kao podloga za bilje koje zahtjeva kiseliju podlogu, ali u akvaristici se češće koristi za snižavanje pH vrijednosti vode, koja je u Hrvatskoj lužnata. Koristimo ga i kao tonik za ribe jer u vodu otpušta crvenkasto-smeđu tekućinu koja blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu riba. Mnogim je akvaristima lijepa smeđa obojanost njihove vode.Šaka granuliranog treseta, kojeg se može nabaviti u svakoj trgovini za kućne ljubimce, dovoljna je da tonirate oko 150 l vode. Prokuhajte je u litri destilirane vode. "Čaj" koji pritom dobijete ohlađen ulijte u akvarij. Talog upakirajte u najlon čarapu zajedno s kamenom koji će zavežljajčić držati na dnu. Postavite ga kraj ulaza u filtar i promatrajte tijekom sljedećih nekoliko dana tamnjenje vode. Kada bude zadovoljni bojom, zavežljajčić izvadite iz akvarija.

U principu se može koristiti svaki treset, ne mora biti samo onaj namijenjen u akvarističke svrhe. Potrebno je provjeriti sadrži li u sebi nitrata i fosfata - u tom slučaju ne bi bio pogodan za organizme u vašem akvariju.

 

autor teksta: malamut
broj čitanja: 18213

Izabrana riba:

  • Cynotilapia afra


    Kingsizei još nema svoju sigurno poziciju u sistematici - neki tvrde da je varijetet Cynotilapia afre, no većina zagovara njihovu pripadnost rodu Pseudotropheus. Dolazi nam u dva varijetet ...

    » Cynotilapia afra

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi