Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 6

Notice: Undefined variable: row_Rubrike in /home/akvarijskeribe/public_html/inc-zaglavlje.php on line 13
akvarij

Odabir i sadnja vodenih biljaka

Rubrika: Tesktovi o biljkama

Većina se biljaka uzgaja zbog svojih ukrasnih značajki, no ima i onih , koje pomažu održavanju i ljepšem izgledu vodene površine, sprečavajući rast i razvoj algi. Postoji i vrlo velik izbor posuda za sadnju, što omogućuje ne samo lakšu sadnju nego i jednostavnije održavanje.

Odabir vodenih biljaka

Pri odabiru biljaka odlučite se za primjerke koji su svježeg izgleda, čisti i dobro razvijeni te koji rastu u bazenima u kojima nema algi i vodene leće (Lemma). Provjerite da na unutrašnjoj strani listova nema sluznih naslaga puževa ili jajašaca. Biljke pakirane u vakuumu -moraju biti nabrekle i zelene, a ako izgledaju slabe i mlohave, to je znak da neće dobro uspijevati.Za postizanje dobre ravnoteže između biljaka koje pročišćuju vodu (kao krocanj - Myriophyllum aquaticum), biljaka za duboku vodu i plutajućih biljaka (lopoči) najbolje je zatražiti savjet i vrtnom centru ili kod dobavljača biljaka. Plutajuće biljke mogu lako prekriti trećinu do polovicu površine vode i tako za drugim biljkama stvarati zaklon od sunčevih zraka. Kad za novi bazen kupujete biljke koje pročišćuju vodu, treba računati s najmanje pet svežnjeva biljaka na svaki červorni metar površine vode. One se najčešće prodaju pojedinačno ili kao svežnjevi neokorijenjenih reznica dužine oko 23 cm. Olovna kopča koja ih povezuje povući će biljke na dno bazena, gdje će se reznice zatim okorijeniti. Budući da su biljke koje pročišćuju vodu izrazito osjetljive na isušivanje, treba ih držati namočene u plastičnoj vrećici ili uronjene u vodu sve do trenutka kad ćete ih posaditi u bazen.

Posude i gredice za sadnju

Vodene biljke najbolje je uzgajati u posebno izrađenim košarama ili sanducima. Taj način omogućuje jednostavno vađenje i dijeljenje te zamjenjivanje biljaka, a čini jednostavnijim premještanje i kreiranje novoga rasporeda.

Posude i sanduci
Posude za vodene biljke imaju široko i ravno dno, koje im daje stabilnost u vodi, što je osobito važno biljkama za plitku vodu smještenima na uskim "policama". Stijenke su im rešetkaste, što omogućuje slobodan prolaz vode i plinova kroz zemlju. Većinu treba obložiti gusto pletenim polipropilenskim materijalom ili jutom, da se spriječi osipanje zemlje.

Međutim, ima i posuda s vrlo finom gustom mrežom pa oblaganje nije potrebno. Sanduci i posude izrađuju se u različitim dimenzijama - od kvadrata 40 x 40 cm i zapremine od 30 l, koje su najpogodnije za lopoče srednjega rasta, pa sve do posuda promjera 4 cm i zapremine od 50 ml za biljke u akvarijima. Za lopoče snažna i krupna rasta mogu se nabaviti veće bačve, koje, međutim, nemaju rešetkaste stijenke.

Sadnja izravno u gredicu
U prirodno nastale ribnjake biljke se mogu saditi izravno u zemlju koja se nalazi na dnu ili na "policama" uz rubove. Ipak, za većinu ribnjaka ovaj se tip sadnje ne preporučuje jer se biljke snažna rasta brzo šire i guše svoje slabije susjede sporijega rasta. Osim toga, kasnije vađenje ili prorjeđivanje biljaka bit će prilično kompliciran posao.

Stalne gredice
Dobro rješenje jest postavljanje gredica na dno i uz rubove ribnjaka u vrijeme njegove izgradnje. One se mogu vrlo jednostavno zasaditi biljkama prije nego što se ribnjak ispuni vodom. Ovim se načinom lakše postiže nadzor nad širenjem biljaka, a ujedno se zadržava i prirodan dojam zasađene površine.

Sadnja
Ribnjak treba napuniti vodom nekoliko dana prije sadnje, da bi se temperatura vode izjednačila s temperaturom zraka. Za to vrijeme u vodu se naseljavaju mikroorganizmi koji će raspršiti nečistoće i stvoriti blagotvorno okružje za biljke, ribe i ostale stanovnike ribnjaka.

Za razliku od ostalih biljnih vrsta, vodene biljke treba posaditi u razdoblju njihova aktivnog rasta, po mogućnosti između kasnoga proljeća i sredine ljeta. Ako se posade u kasno ljeto i ranu jesen, biljke će imati premalo vremena da se "udomaće" prije nego što uvenu. Lopočima treba dovoljno vremena za prikupljanje rezervi hrane, što će im omogućiti da prežive zimu i ponovno otpočnu uspješan rast sljedeće sezone.

Zemlja za sadnju
Vodene biljke uspješno će rasti u dobroj vrtnoj zemlji, po mogućnosti teškoj ilovači. Kad je to moguće, upotrijebite zemlju koja već neko vrijeme nije bila prihranjivana ili gnojena. Zemlju prosijte i uklonite sve organske otpatke, jer će oni početi trunuti ili će isplivati na površinu kad se sanduk potopi. Stari busenovi trave koji su trunuli nekoliko mjeseci savršeni su kompost za vodene biljke. Međutim, ako vaša zemlja nema potrebne značajke za uzgoj vodenih biljaka, uvijek možete u specijaliziranim prodavaonicama nabaviti odgovarajua kompost.

Kupovni kompost napravljen za "kopnene" biljke ne preporučuje se za vodene biljke. Isto se odnosi na treset, jer će oa isplivati na površinu vode. Ovakvi konposti sadržavaju gnojiva, a ona će potaknuti razvoj algi.

Dubina sadnje
Najpogodnija dubina sadnje ovisi o tipu biljke, a može biti različita i unutar iste skupine biljaka. Dubina sadnje mjeri se od površine zemlje u sanduku ili košari do površine vode.

Vrlo je važno da biljku ne posadile preduboko, jer će joj u tom slučaju nedostajati sunčeve svjetlosti za proces fotosinteze i biljka će propasti. Kod sadnje mladih biljaka često će u početku posudu trebati postaviti na cigle ili blokove, tako da biljka ne bude sasvim uronjena u vodu. Kako biljka raste, tako treba postupno spuštati posudu do odgovarajuće dubine.

Močvarne biljke i vrste koje vole vlažno tlo

Mjesta uz rubove prirodnih ribnjaka savršena su za močvarne biljke i biljke koje vole vlažno tlo, dok takva mjesta uz umjetne ribnjake treba pripremiti oblikovanjem posebnih gredica.

Označite položaj gredice, a zatim iskopajte zemlju najmanje 45 cm. uklanjajući sve korijenje trajnih korova, kao što je, npr. pirevina (Glyceria). Na rubovima oblikujte blage obronke. Rasprostrite savitljivu podlogu (može se upotrijebiti debeli plastični materijal), pazeći da krajevi podloge dosežu malo ispod razine okolnoga tla.

Iako brojne biljke koje vole vlagu dobro podnose i vrlo vlažne uvjete rasta, ipak je dobro na nekoliko mjesta probušiti podlogu i omogućiti postupno otjecanje prekomjerne količine vode. Ovakvo lagano pokretanje vode ujedno će onemogućavati stvaranje ustajalih uvjeta koji štete razvoju biljaka. Otvore za otjecanje pokrijte šljunkom da ih zemlja ne začepi.

U gredicu ukopajte cijev s izbušenim rupama, jer je to ljeti najjednostavniji i najlakši način zalijevanja. Cijev na jednom kraju treba biti začepljena. Prekrijte je šljunkom ili kamenjem, što će spriječiti da zemlja začepi rupice. Drugi kraj cijevi spojite s pipcem na dovodu koji treba biti iznad površine tla.

Napunite gredicu zemljom, a površinu prekrijte dubljim slojem grubo prosijanih organskih tvari, što će sprečavati gubitak vlage. Ipak, ne pretjerujte u debljini sloja, jer će i podloga zadržati dobar dio potrebne vlage.

Biljke je najbolje saditi u proljeće, a postupak je isti kao i kod sadnje u običnu zemlju, osim što na kraju gredicu treba obilno natopiti vodom. Biljke treba postaviti u rupe, i to na iste dubine na kojima su se nalazile u posudama. Vrste koje vole vlažne uvjete snažna su rasta, a je one najnametljivije najbolje saditi u posudama i tako spriječiti njihovo širenje i ometanje rasta susjednih "pristojnijih" biljaka.

Biljke za plitku vodu

Ove se biljke uzgajaju u prvom redu zbog ukrasnih cvjetova i listova, a postavljaju se uz rubove ribnjaka tako da im je korijenje u plitkoj vodi. Ukrasni bazeni obično imaju već ugrađene "police" na koje se raspoređuju biljke u košarama ili drugim posudama.

Većina biljaka za plitku vodu treba 8 -15 cm vode iznad svoje baze, pa često treba podignuti košare s biljkama da bi se osigurala potrebna visina, odnosno dubina vode. Biljne vrste snažna rasta, poznate kao biljke za dublju vodu, treba posaditi na dubinu od 30 cm, ponekad i dublje, te ih smjestiti na dublje "police" ili na dno, podalje od rubova bazena.

Kad sadite biljke za plitku vodu, vodite računa o njihovoj visini, prostoru koji zauzimaju i razgranatosti. Nametljive vrste posadite u pojedinačne posude i tako ih spriječite da ometaju rast biljaka sporijega rasta. Uvijek vodite računa o tome da posude imaju dovoljno mjesta za normalan razvoj korijenja. Većini biljaka za plitku vodu treba posuda promjera od najmanje 23 cm. Ove biljke posadite u pripremljene posude ili gredice ispunjene ilovačom i prekrivene površinskim slojem oblutaka veličine graška. Kad je riječ o posudama, postavite ih na "police" ili na dno ribnjaka, ovisno o preporučenoj dubini za odabrane biljke.

Biljke za duboku voduPoput biljaka za plitku vodu, i ova se skupina biljaka najčešće uzgaja u posudama ili u pripremljenim gredicama. Većinu njih najbolje je u početku posaditi relativno plitko, tako da im listovi plutaju i primaju što više sunčeve svjetlosti potrebne za proces fotosinteze.

Kad se sade u gredice ili u samostojeće posude, biljke treba čvrsto usaditi u zemlju jer su sklone plutanju, pa bi se mogle pomaknuti s određenoga mjesta. Uvijek ih sadite u natopljenu zemlju i posude dobro potopite u vodu prije nego što ih uronite u bazen. Površinski sloj sitnoga šljunka ili oblutaka veličine graška onemogućit će dizanje zemlje i zamućivanje vode. a ujedno će sprečavati ribe u pokušajima da dođu do korijenja biljaka.
Kad polažete posude u duboku vodu, napravite od žice ili konopa ručke koje će vam olakšati postupno spuštanje san duka ili posude na točno određeno mjesto.

Biljke koje pročišćuju vodu

Jedna od najvažnijih stvari kod sadnje novoga bazena jest skladno uklapanje biljaka koje će održavati vodu čistom. To je zato što je njihova funkcija čišćenja i obogaćivanja vode kisikom od vitalne važnosti za zdravlje i razvoj riba u ribnjaku.

Od trenutka kad ste ih kupili pazite da biljke sve do trenutka sadnje budu vlažne. Čak i za vrijeme sadnje dobro je biljke što manje izlagati zraku i suncu.

Pojedine vrste ovih biljaka razlikuju se po sposobnostima pročišćavanja vode, što najviše ovisi o razdoblju godine i pH vrijednosti vode, stoga je najbolje posaditi četiri do pet vrsta biljaka i tako se osigurati da će se tijekom godine održavati podjednaka količina kisika u vodi. Svaku vrstu posadite u zasebnu posudu, kako biste spriječili da biljke nametljiva rasta počnu "gušiti" slabije vrste.

Priredite košaru za sadnju, u zemlji iskopajte rupe i u njih postavite stručke reznica te ih učvrstite. Zemlju prekrijte 5 cm debelim slojem finoga šljunka, obilno zalijte i postavite košaru na dno pripremljenog ribnjaka, i to na dubinu od 45 do 60 cm.

Oprez pri odabiru biljaka koje pročišćuju vodu
Kad sadite ribnjak u uvjetima umjerene klime, dobro je odabrati plutajuće vrste koje sprečavaju razvoj algi. Mnoge takve vrste potječu iz tropskih krajeva, pa osim u vrlo malim bazenima i akvarijima, treba biti vrlo oprezan pri njihovu uzgoju. Najpoznatije vrste koje treba izbjegavati jesu vodeni "zumbul" (Eichhornia crassipes), vodena salata (Pistia stratioides), četverolisna raznorotka (Marsilea quadrifolia), nepačka (Salvinia auriculata), vodeni orašac (Trapa natans) i vodena paprat (Azolla filiculoides). Iako će većina ovih vrsta u krajevima s umjerenom klimom propasti zbog mraza, ipak postoji mogućnost da prežive ako su zime blage. Inače ove i slične vrste uzrokuju začepljenje vodenih tokova, osobito u krajevima s toplijom klimom. Treba biti još oprezniji pri kupnji nepoznatih vrsta vodenih korova koji se prodaju kao materijal za pročišćavanje vode. Učinci podvodne sadnje biljaka koje pročišćuju vodu poznata su činjenica, no ipak su gotovo zanemarivi u usporedbi s učincima vrsta poput krocanja (Myriophyllum) ili Tillaea kad ih se ostavi da slobodno rastu u vodi koju mraz neće zamrznuti.

Preuzeto iz knjige "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik Knjiga, Savska 66/IV
broj čitanja: 27910

Izabrana riba:

  • Hypostomus plecostomus

    (pleho)


    Vrlo otporna riba na uvjete u vodi i promjene parametara. Zbog veličine, zahtijeva isključivo akvarije preko 240 litara, u prirodi može narasti i do 60cm dužine, a u akvarijima do 30-35cm. Usprko ...

    » Hypostomus plecostomus

Najnoviji članci:

Najnovije na forumu

Zanimljivi linkovi